Læsetid: 4 min.

Blair har et tilbud om EU-rabat

3. december 2005

Den britiske premierminister, Tony Blair, planlægger at tilbyde resten af EU’s medlemslande, at Storbritannien er klar til at opgive lidt under en tredjedel af sin kontroversielle EU-rabat som prisen for at få en budgetaftale i land ved det afsluttende EU-topmøde, der slutter det britiske EU-formandskab den 15.-16. december.
Det lod britiske regeringskilder sive til adskillige medier sent torsdag, bl.a. BBC samt en række britiske aviser. Den britiske udenrigsminister, Jack Straw, vil på mandag meddele, at briterne er klar til at reducere rabatten med en milliard pund (cirka 11 mia. kr.) om året, eller i alt seks mia. pund (70 mia. kr.) inden for Unionens næste budgetperiode fra 2007-13.
Forslaget vil dog ikke røre ved, at EU-rabatten fortsat eksisterer, men britiske regeringskilder medgiver ifølge aviserne, at det er svært at forsvare, at rabatten – hvis den lades uberørt – ved slutningen af det næste budget i 2013 ville betyde, at rige Storbritannien vil være den næstmindste netto-bidragyder lige efter Cypern.
En måde at reducere den britiske rabat på er ved at indføre et system, hvorved rabatten ikke tages i brug, når det gælder indbetalingerne til EU’s strukturfonde, som fortrinsvis skal gå til de fattigere østeuropæiske lande i fremtiden. En anden løsning kan være ensidige britiske indbetalinger til EU-budgettet.

Kæmpe kovending
Briterne håber, at formandslandet ved at vise ny forhandlingsvilje kan få flertallet af medlemslande over på deres side i et forsøg på til gengæld at få et fransk løfte om, at Paris på en senere, fastlagt dato vil være villig til at indlede forhandlinger om en reduktion i EU’s betydelige landbrugsstøtte; noget som Frankrig indtil videre har modsat sig på det bestemteste men som flere andre lande er villige til, bl.a. Danmark.
Den britiske erkendelse af at budgetsystemet er for favorabelt for Storbritannien er intet mindre end en regulær kovending for regeringen og for Tony Blair, der så sent som ved begyndelsen af det britiske EU-formandskab den 1. juli forsikrede Underhuset om, at rabatten var »uden for enhver forhandling.«
Den nye britiske mere forhandlingsberedte linje vil vække massivt mishag i den britiske, generelt euroskeptiske presse og den konservative opposition vil kunne score et sikkert point.
Men under denne uges rundrejse til sine østeuropæiske kolleger har Blair måttet sande, at han er lige så isoleret i budget-uenigheden, som hans forbillede, der i sin tid sikrede rabatten, den konservative Margaret Thatcher, var i den europæiske familie. Og det betyder, at den britiske – i hvert fald på papiret – EU-venlige leder, der generelt har været meget positiv over for EU’s udvidelse har stået med en alvorlig risiko for at ende med karakteren »dumpet« på sit EU-formandskab.

Skeptiske østeuropæere
At det var tilfældet stod klart torsdag i denne uge, da Blair fremlagde sit budgetudspil for lederne af de tre baltiske stater hos Estlands statsminister, Andrus Ansip, i Tallinn, efter at østeuropæerne i et brev tirsdag blankt havde afvist det britiske daværende udspil. I går, fredag, var den britiske EU-formand så i Budapest, hvor han mødtes med lederne fra Ungarn, Tjekkiet, Polen og Slovakiet. Under dette møde forsøgte Blair at få de fire landes accept af en nedskæring i strukturfondsbeløbet på 10 procent. Modydelsen til landene vil være, at de vil få pengene hurtigere. Men det nye forslag medfører også, at de rigere lande mister strukturfondsstøtte til udsatte landbrugsområder for i alt seks mia. euro (44 mia. kroner).
Forud for møderne sagde Blair, at EU-landene måske kunne enes om, at Europa-Kommissionen midt i budgetperioden skal tage bestik af udviklingen, hvilket eventuelt kan føre til ændringer i den anden halvdel af budgetperioden.
Det britiske udspil er fortsat opsat på at spare penge. Forslaget vil i dets nuværende form medføre, at EU’s udgifter i fremtiden ville ligge på 1,03 procent af medlemslandenes BNP i stedet for de nuværende 1,06 procent. Det svarer til 25 milliarder euro af de 871 milliarder, som var kernen i budgetplanen fra det forrige, luxembourgske EU-formandskab. Et mindre budget vil møde hård modstand fra Europa-Kommissionen, men vil sandsynligvis blive mødt med begejstring i de lande, som pt. betaler mest til Unionens fælles kasse, Holland, Sverige og Tyskland.

Østrig klar i kulissen
Efter køreplanen vil det britiske EU-formandskab den 7. december lægge de endelig tal på bordet i budgetforhandlingerne på et særligt indkaldt møde mellem unionens udenrigsministre, hvilket levner lidt over en uge til de videre forhandlinger inden EU-topmødet indledes den 15. december. At ikke alle medlemslande tror på, at Tony Blair er manden, der kan løse det komplicerede budgetpuslespil fremgik af den østrigske presse i denne uge, hvor det fremgik, at den østrigske udenrigsminister til medlemmer af Europa-Parlamentet havde udtalt at den højeste prioritet for det østrigske formandskab, der overtager tjansen efter briterne slutter den 30. december, vil blive at få budgetaftalen på plads.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her