Læsetid: 3 min.

Blair tøver med EU-traktat-afstemning

Det er ikke længere sikkert, at de britiske vælgere skal til folke-afstemning om den nye EU-forfatning til næste år, hvis franskmændene siger nej til forfatningen den 29.maj
19. april 2005

Hvis de aktuelle franske meningsmålinger - foreløbig 15 i træk - får ret, og franskmændene stemmer nej til den nye EU-forfatning ved folkeafstemningen den 29. maj, er det ikke længere sandsynligt, at den britiske Labour-regering vil føle sig bundet af sit løfte til vælgerne om en britisk folkeafstemning om traktaten til næste år.

Det kom for første gang frem i weekenden i flere britiske medier, efter at udenrigsminister Jack Straw til tv-kanalen ITV lørdag slog fast, at en afvisning af forfatningen i Frankrig først ville skulle behandles på et EU-topmøde, og at man derefter umuligt kunne sige, hvad der ville ske med den planlagte britiske folkeafstemning.

I går sagde premierminister Tony Blair, at den britiske folkeafstemning ville blive holdt, uanset hvad resultatet bliver i andre lande:

"Jeg går ud fra, at der vil blive stemt om forfatningen, og det berøres ikke af, hvad andre lande gør," sagde han under et valgmøde i London.

Men Blair tilføjede, at hvis det viser sig, at der ikke længere er en forfatning at tage stilling til, "så kan man ikke stemme om ingenting".

"Men det vil jeg overhovedet ikke antage. Jeg går ud fra, at der bliver en afstemning," sagde han.

Blair ønsker ikke nej

I Downing Street 10 siger Labour-kilder til Information, at selv om Jack Straws udmelding i weekenden er "formuleret på en ny måde", så er "det, han siger blot, at hvis EU beslutter sig for, at der ikke juridisk set er nogen forfatning tilbage (efter et fransk nej, red.), som man kan stemme om, ja så er det klart, at der ikke bliver nogen afstemning her heller."

Downing Street understreger også, at det "bestemt ikke er sådan" som antydet i mange britiske medier hen over weekenden og i går, at den britiske premierminister Tony Blair, der har et solidt flertal af befolkningen mod sig, når det gælder godkendelsen af forfatningen, i stilhed vil glæde sig over et fransk nej, fordi det så giver Tony Blair selv mulighed for at slippe for sit eget folks dom.

Det er briterne, som overtager EU-formandskabet fra juli måned, hvilket sandsynligvis vil betyde, at det også er fra London, en redningsaktion eller en Plan B skal udgå, hvis et eller flere lande stemmer nej til den nye forfatning. Hollænderne skal stemme om EU-forfatningen blot tre dage efter franskmændene, nemlig den 1. juni.

Konservative vil stemme

Det regerende Arbejderpartis modstandere i den briti-ske valgkamp, som lige nu kører på højtryk op til parlamentsvalget den 5. maj, De Konservative, holder derimod fast i, at de - hvis de kommer til regeringsmagten - vil lade briterne stemme om den tekst, der nu ligger, inden for de første seks måneder af en ny regeringsperiode.

Det er et løfte, som ser mere og mere 'gratis' ud, eftersom et vue ud over samtlige weekendens meningsmålinger bekræfter, hvad de fleste kommentatorer og eksperter, regner med: At Tony Blairs Labour-regering vil vinde sin tredje valgsejr i træk. En i øvrigt ægte historisk sensation i britisk politik, siden ingen Labour-regering nogensinde har siddet i tre uafbrudte valgperioder.

I den britiske valgkamp blev det nye EU-signal sat ind i en indenrigspolitisk kontekst i går. Det har længe været antaget, at Tony Blair ville benytte en kommende folkeafstemning som anledning til at træde af som partileder og premierminister.

Blair har selv sagt, at dette er hans sidste valgkamp som leder, men han har ikke præciseret, hvornår i den næste regeringsperiode han agter at slutte. Det antages, at han vil overlade topposten til sin ven og evige rival, finansminister Gordon Brown, der i dag er en langt mere populær politiker end Blair.

Udskydes EU-afstemningen, kan overdragelsesforretningen muligvis trække ud.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her