Læsetid: 1 min.

Blairs 'katastrofale' erkendelse nedtones

En talsmand for den britisk premierministers kontor nedtonede Tony Blairs udtalelser til den arabiske tv-kanal al-Jazeeras engelsksprogede udgave
20. november 2006

*Downing Street reagerede lørdag hurtigt for at dæmpe den britiske premierminister Tony Blairs udtalelse om, at den amerikansk ledede invasion af Irak havde været en katastrofe.

Blair blev fredag aften interviewet i den ny engelsksprogede version af den arabiske tv-kanal al-Jazeera af den legendariske studievært Sir David Frost, der spurgte premierministeren, om ikke invasionen af Irak i 2003, der på trods af kritik blev støttet af Storbritan-nien, "havde været noget af en katastrofe".

"Det har det," sagde Blair, inden han hurtigt tilføjede:

"Men det, jeg siger til folk, er, hvorfor er det så problematisk i Irak? Det er problematisk på grund af nogle uheldige omstændigheder i planlægningen. Det er problematisk, fordi der er en bevidst strategi fra al-Qaeda med sunnimuslimske oprørere på den ene side og iransk støttede elementer med shiamuslimske militser på den anden om at skabe en situation, hvor flertallets ønske om fred bliver erstattet med mindretallets ønske om krig".

Blairs kontor i Downing Street insisterede lørdag på, at premierministerens bemærkninger fejlagtigt var blevet lagt ham i munden.

"Premierministeren bruger ikke ordet katastrofe," sagde talsmanden til nyhedsbureauet AFP.

"Det, han gør, er at påpege, at volden i Irak selvfølgelig er meget beklagelig, tragisk og meget, meget problematisk, men voldshandlingerne skyldes ondsindet udefrakommende indblanding, og ikke en fejl i planlægningen for tre år siden," tilføjede talsmanden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her