Læsetid: 3 min.

Vi er blevet net-junkier

Internettet, der i disse dage kan fejre 10-års jubilæum, er et medie, der er svært at leve uden. Nettet er til for alle - til alt
13. august 2005

På bare 10 år er nettet ble-vet et uundværligt medie for de fleste danskere. Otte ud af 10 danskere har internet i hjemmet og over halvdelen af befolkningen bruger nettet hver dag til alt fra informationssøgning, e-handel, kommunikation og serviceydelser. Information har talt med fem netbrugere med hver deres forhold til nettets verden.

Finn Herskind, bibliotekar og folkeskolelærer, Christianshavns Skole.

- Hvad bruger du nettet til?

"Jeg bruger internettet til forberedelse af undervisningen - både til at søge oplysninger og som planlægningsværktøj. Der er mange gode internetsider, der handler om tilrettelæggelse af undervisning. Og så bruger jeg det til at få kontakt til mine elever over nettet i interaktiv undervisning."

- Hvor meget bruger du nettet?

"Halvanden til to timer hver dag."

- Hvordan ville din hverdag se ud uden nettet?

"Haha, så ville jeg jo blive bombet tilbage til middelalderen. Jeg ville mangle al mulig information, for eksempel fra vores intranet her på skolen, hvor vi kan se mødereferater og beskeder."

Mogens Jacobsen, netkunstner

- Hvad bruger du nettet til?

"Nettet er et billigt medie både som værktøj i kunsten og til distribution. Det gør, at man kan konkurrere med de professionelle kunstnere. Helt aktuelt sidder jeg og arbejder på en grammofon, en dj-opstilling som skal stå i Brasilien, men som bliver scratchet af publikum på en masse hjemmesider i Danmark."

- Hvor meget bruger du nettet?

"Alt for meget! Fire-fem timer dagligt."

- Hvordan ville din hverdag se ud uden nettet?

"Jeg ville gå flere ture! Jeg ville bruge mange flere penge på porto, og jeg ville miste kontakt til en masse mennesker, som jeg småskriver med. Jeg kan ikke forestille mig, hvordan jeg ville lave kunst i dag uden nettet."

Mads Tofte, rektor, IT-Universitetet

- Hvad bruger du nettet til?

"Jeg bruger det til stort set alting - som leksikon, til at finde personer og som grænseflade til stort set alle systemer på arbejdet og ledelsesinformation. Og selvfølgelig mail, mail, mail."

- Hvor meget bruger du nettet?

"Jeg er vel på nettet syv timer om dagen."

- Hvordan ville din hverdag se ud uden nettet?

"Haha, den ville være meget stille, for jeg ville ikke have et job! IT-universitetet ville nok ikke være nødvendigt, hvis vi ikke havde internettet. Jeg ville også miste min kontakt til mange folk og til de informationer, jeg har brug for. Alting ville bare gå meget langsommere."

Bodil Koch, bibliotekar, Det kgl. Bibliotek

- Hvad bruger du nettet til?

"I mit arbejde bruger jeg det selvfølgelig mest i vejledning af lånerne. Vi har jo samlet størstedelen af vores materiale i kataloger og elektroniske ressourcer. Personligt bruger jeg det til at lokalisere bøger på andre biblioteker. Før i tiden skulle vi hen og slå op i en bog, men nu er det jo bare at gå ind på en hjemmeside."

- Hvor meget bruger du nettet?

"Cirka seks timer dagligt."

- Hvordan ville din hverdag se ud uden nettet?

"Vi klarede os jo fint nok uden før i tiden. Men nu, hvor det er der, er det svært at forestille sig en verden uden. Det er ressourcebesparende og gør hverdagen lettere."

Asger Krebs, journalist, BT

- Hvad bruger du nettet til?

"Alt. Hver gang jeg begynder på en historie, tjekker jeg avisdatabasen Infomedia for at være sikker på, at historien ikke har været skrevet før og for at få alle de baggrunds-oplysninger, jeg kan, inden jeg begynder at ringe til kilderne. Jeg bruger også nettet til at finde personoplysninger og nyhedshistorier. For nylig skulle jeg lave en historie fra VM i atletik. På det Internationale Atletikforbunds hjemmeside fandt jeg en historie om en kuglestøder fra Samoa, der ikke havde nået sit fly, og så havde han stillet op i spydkast i stedet. Det er jo en historie, man aldrig ville finde, med mindre man var der selv eller havde internettet."

- Hvor meget bruger du nettet?

"Det er svært at sige. Men sammen med Ritzaus Bureau og telefonen er det mit primære arbejdsredskab."

- Hvordan ville din hverdag se ud uden nettet?

"Det har jeg svært ved at forestille mig. Men noget med en masse telefonbøger og flere telefonopkald end i dag."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her