Læsetid: 3 min.

'Bliv vred, men bliv ved'

Hun måtte selv kæmpe i 10 år, før hun endelig kom ind på arbejdsmarkedet. Men i dag fremstår medlem af Borgerrepræsentationen Heidi Wang som en af de succeshistorier, andre indvandrerkvinder kan lære af
8. marts 2006

Hun måtte selv kæmpe i 10 år, før hun endelig kom ind på arbejdsmarkedet. Men i dag fremstår medlem af BorgerrepræsentationenHeidi Wang som en af de succeshistorier, andre indvandrerkvinder kan lære af

Cykelstier fyldt med kvinder, der med røde kinder trodser sne og kulde tidligt om morgenen for at aflevere børn i børnehaver eller vuggestuer. For Heidi Wang er dette billede blevet symbolet på den stærke danske kvinde.

"Jeg syntes, de var seje og ville så gerne cykle ved siden af dem," fortæller kinesisk-fødte Heidi Wang, der kom til Danmark i 1985.

I dag er hun et mønstereksempel på den velintegrerede indvandrerkvinde: Hun taler dansk på et højt niveau, har haft egen virksomhed i 10 år og arbejder nu som rådgiver for iværksættere med indvandrerbaggrund - og så er hun medlem af Borgerrepræsentationen i København for Venstre. Men det har været en hård kamp for hende at nå dertil: "Jeg kan godt forstå, at det er svært og hårdt for kvinder med flere kulturelle barrierer at komme ind på arbejdsmarkedet. Men hvis man giver op, så når man aldrig nogle steder," siger hun.

Fordomme

Det var kærligheden til en dansk mand, der fik Heidi Wang til at bosætte sig i Danmark. Med sig havde hun en bachelor i tysk og en kandidatgrad i mediekundskab samt masser af initiativ og drømme. Efter at have boet i USA havde hun ikke forestillet sig, at det ville blive svært at komme til Danmark. Men det blev det.

"Da jeg kom, vidste jeg, hvem jeg var, og hvad jeg ville. Men pludseligt gik det op for mig, at der var fordomme at slås med. Ikke som kineser, men som asiat. Jeg blev mødt med spørgsmålet 'hvad koster du?' Men det, der gjorde mest ondt, var, at arbejdsgivere i landet ikke ville give mig en faglig identitet."

For Heidi Wang har faglig succes altid været et af de højeste mål. Hun kunne nemt have fået et rengørings- eller tjenerjob. Men i stedet valgte hun at begynde forfra med en niende klasses afgangseksamen, da hendes taiwanske og amerikanske uddannelser ikke blev anerkendt.

"Mine forældre sagde, at piger skal have en uddannelse, fordi drenge altid kan sove på banegården. Derfor ville jeg bevise over for mine forældre, at jeg godt kunne klare den i udlandet. Det, tror jeg, er meget typisk for indvandrere," siger hun.

Og dette æresbegreb mener Heidi Wang kan bruges, når det handler om at få indvandrerkvinder i arbejde.

"Mange kvinder både kan og vil arbejde, men de har ingen anelse om, hvordan de skal få et. Bare det at læse en jobannonce i avisen og svare på den kan virke fremmed for dem," siger hun, men erkender samtidig, at der er for få job til ufaglærte kvinder med ringe danskkundskaber.

Selvtillid gennem arbejde

"Jeg oplever, at mange ufaglærte kvinder er gode med deres hænder og til ting som madlavning og omsorg. Spørgsmålet er, om vi skal finde dem et arbejde eller gøre dem til iværksættere. Mange kvinder bliver gentagne gange sendt i aktivering, men til ingenting. Vi skal vide, hvad vi vil bruge dem til, inden vi sender dem ud," siger Heidi Wang.

Ifølge hende er det overambitiøst at forvente, at indvandrerkvinderne kommer ud på arbejdspladser med mange danskere. Heidi Wang mener, at det vigtigste i første omgang er at give kvinderne en selvtillid gennem arbejdet.

"Vi skal tænke på en mere farverig måde og finde job, der ikke kræver store sprogkundskaber. F.eks. hjælpe en gruppe kvinder med at starte en lille forretning, hvor man kan få sit tøj repareret. Vi skal finde en måde, hvor kvinderne kan få erfaring på. Først skal de finde deres selvværd, derefter kan man hæve deres ambitionsniveau," siger hun.

For hende har det altid handlet om aldrig at give op. Og den moral vil hun gerne have, at andre indvandrerkvinder tager til sig.

"De skal ikke blive deprimerede over deres situation. Bliv vred, bliv gal, men bliv ved."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her