Læsetid: 4 min.

Bloddiamanter handles i stor stil

Internationale diamanthandlere har ikke svært ved at omgå de regulativer, der skulle sikre, at kun ædelsten fra konfliktfri zoner handles, dokumenterer Amnesty International
16. februar 2006

De internationale bestræbelser på at få sat ædelsten fra verdens krigszoner på den sorte liste er slået fejl - den globale diamanthandel fortsætter som før med at finansiere borgerkrige i lande som Elfenbenskysten og Liberia.

Menneskeretsaktivister advarer i forbindelse med Valentins Dag (hvor smykker til ens hjertes udkårne er en yndet gave) om, at det internationale system, der skal forestille at regulere handel med ædelstene, bliver systematisk omgået. Millioner af mænd, kvinder og børn dræbes, såres og fordrives som resultat heraf.

Krig næret af handel

Ifølge en rapport udgivet af Amnesty International indsmugles 'konfliktdiamanter' fra Liberia til nabolande med henblik på videreeksport, ligesom ædelsten fra borgerkrigshærgede lande som Elfenbenskysten med lethed finder vej til det europæiske og nordamerikanske marked.

I Liberia blev den nyligt afsluttede otte år lange forbitrede borgerkrig, som kostede over 200.000 livet og gjorde en million hjemløse, i høj grad næret af illegal diamanthandel. Og diamanter fra Elfenbenskysten smugles hyppigt til Mali og sælges videre på de internationale markeder for millioner af dollar, der går direkte i lommerne på lederne af oprørsstyrker som Forces Nouvelles.

Amnesty International og ngo'en Global Witness appellerer indtrængende til offentligheden om at protestere imod den internationale handel med konfliktdiamanter. Indkøbere og kunder opfordres til altid at spørge juvelsælgere, hvorfra deres diamanter kommer og forlange garanti for, at de kommer fra konfliktfri områder.

Mangel på garantier

Ifølge det eksisterende regelsæt skal diamantsælgere fremlægge en udskrift af deres selskabs politik i forhold til konfliktdiamanter og en underskreven garanti fra leverandørerne af ædelstenene.

"Trods visse fremskridt er vi stadig dybt bekymrede over, at diamantbranchen er ved at tabe kampen mod handel med konfliktdiamanter," siger Tom Fyans fra britisk Amnesty Internationals bestyrelse.

Amnesty International dokumenterer i sin rapport, at blot 18 procent af diamanthandlerne er i stand til at levere alle påkrævede garantier.

Siden 2003, da en stor international kampagne imod 'bloddiamanter' kulminerede, har et internationalt regulativ kaldet Kimberley-processen været gældende. Ifølge dette skal der med alle diamanter og rådiamanter, der handles og eksporteres, medfølge de føromtalte garantier for, at de stammer fra konfliktfri områder.

Ydermere er alle sektorer af den officielle diamantbranche, deriblandt de eksklusive juvelerer på fornemme storbyadresser, gået med til at indføre deres eget frivillige garantisystem, der skal sikre, at handlen med diamanter er nøje kortlagt i alle led fra dens udspring.

"Alle diamantproducerende lande, alle diamantsælgere og alle indkøbere er frivilligt gået med til at udfærdige sådanne garantier, således at enhver kunde kan shoppe hos sin juveler i sikker tiltro til, at hvad de køber er 'rene' diamanter," siger Sarah Green, talskvinde for Amnesty International.

"Men beklageligvis kniber det gevaldigt for branchen med at leve op til dens egne målsætninger. Vi har dokumenteret erfaring for, at adskillige konfliktdiamanter slipper igennem systemet, og at mange sælgere intet som helst foretager sig for at tilvejebringe de obligatoriske garantier," siger Green.

"Da vi gennemførte stikprøver på gadeplan, fandt vi, at kun 18 procent af juvelererne kunne stille med en kopi af deres forretningspolitik, mens 22 procent måtte indrømme, at de slet ikke havde en sådan."

Tidligere har krigsherrer og oprørsgrupper i lande som Angola, DR Congo, Liberia og Sierra Leone formøblet milliardindtægter i dollar fra salg fra diamantminer, som de kontrollerer, på at indkøbe våben og finansiere ødelæggende krige.

Ifølge Amnesty International og Global Witness foregår der stadig en omfattende handel med rådiamanter fra områder i Elfenbenskysten og Liberia, der kontrolleres af oprørsgrupper.

Slavearbejdere

De illegale sten smugles ud til nabolande, hvor de enten sælges på det sorte marked eller opblandes med legitime, Kimberley-garanterede diamanter og således markedsføres med falsk oprindelsesland.

"Diamanthandel har været den vigtigste finansieringskilde til adskillige brutale konflikter i Afrika og har medført millioner af menneskers død eller fordrivelse," hedder det i en undersøgelsesrapport om den fortsatte ulovlige handel, som Global Witness har forfattet.

For fire måneder siden afdækkede Global Witness' undersøgelseshold således, hvordan diamanter udsmugledes fra Elfebenskysten af oprørsgruppers agenter til Mali og Guinea, hvorfra de blev videresolgt til internationale opkøbere.

Global Witness har endvidere dokumenteret, hvordan hundredvis af slavearbejdere tvinges til at arbejde i diamantminer i tre landsbyer - Seguela, Bobi og Diarabala - i den nordlige del af landet for at udvinde op til 300.000 karat om året til en værdi af over 25 mio. dollar. Ydermere påstår Global Witness, at internationale terrorgrupper som al-Qaeda har infiltreret diamanthandlens netværk for at skaffe penge til deres sag og renvaske enorme summer.

Blandt de områder, hvor al-Qaeda menes at operere, er Liberia, som blev benyttet som udførselsland af oprørsgruppen RUF under borgerkrigen i Sierra Leone - en konflikt, der kostede mindst 50.000 mennesker livet og førte til lemlæstelse, voldtægt, bortførelse og tortur af talrige andre tusinder.

"Situationen har klart bedret sig siden Kimberley-processen blev sat i værk i 2003, men stadig kan der gøres langt mere," siger Susie Sanders fra Global Witness.

"Vi har brug for, at der lægges større pres på hele denne branche for at der en gang for alle kan sættes stop for handel med bloddiamanter," understreger hun.

"Diamanter er muligvis meget kostbare, men de burde aldrig koste nogen mennesker livet."

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu