Læsetid: 3 min.

Fra blog til bestseller til biografen

Blooker-prisen - verdens første litterære pris f0r bøger, der er født som blogs - går til en storsælgende kulinarisk odyssé om fransk kogekunst
7. april 2006

For deres entusiastiske fortalere er de en form for virtuel litteratur, der lader det verbale vid spille i løbende og altid dugfriske kommentarer til det 21. århundredes brændende spørgsmål. For deres kritikere er de endeløse baner af ligegyldigt ævl, der optager cyberspace med ulideligt selvspejlende polemik.

Men bloggens vej til større litterær anerkendelse synes at nærme sig en sikrere fundering, efter at den første pris for såkaldte blooks - bøger baseret på blogs - nu bebudes at være en realitet.

Der findes rundt regnet 60 mio. blogsider på internettet og hver dag kommer mindst 75.000 nye til, efterhånden som stadig flere netbrugere finder det godt at delagtiggøre omverdenen i deres overvejelser om alt fra blomsterløg til kvantefysik.

Nu indstiftes imidlertid Den såkaldte Blooker Prize, der er tiltænkt at hædre og belønne bøger, der er født som blogs. Prisen skal samtidig kaste lys over bloggerkulturens potentiale til at skabe om ikke poetiske perler, så i alt fald mainstreamfiktion og faktion.

Den første pris er allerede tildelt og går til Julia Powell, en tidligere sekretær i New York for hendes webudgivelse af bogen Julie and Julia. Værket bygger på hendes fortsatte blog, der kronologisk følger hendes bestræbelser for inden for et år at afprøve alle 524 opskrifter i en klassisk fransk kogebog i sit lille køkken.

Siden offentliggørelsen har bogen solgt 100.000 eksemplarer og sikret forfatteren en ny kontrakt med sit forlag. Dermed overgår den endog Belle du Jour - en anden bestseller-krønike, der handler om en London-prostituerets dagligdag og er den mest solgt blook i Storbritannien og blandt de 14 blogbaserede værker, der blev nomineret til prisen.

Filmatisering

Den 32-årige Powell, som hver dag brugte 30 minutter på at skrive sin daglige blog, før hun gik på arbejde, fortæller, at hun "var henrykt og meget beæret" over at vinde prisen. Alligevel finder hun, at forestillingen om, at blogkulturen skulle være en potentiel guldmine for forlæggere er noget overvurderet.

"For mig blev min blog bestemt en indgang til mainstreamforlagene," siger Powell.

"Men der forekommer mig at være noget lovlig søgt i påstandene om, at blogs repræsenterer en slags uudnyttet ressource til ny litterær storhed. Blogs kan være et udmærket værktøj for forfattere til at gøre sig bemærket. Men man bliver ikke automatisk nogen stor forfatter af at skrive blogs. Der er en overvejende tendens i blogosfæren til at dyrke de selvspejlende tirader."

Samtidig med at det nu overvejes også at indspille Julie and Julia som film - hvilket ville gøre den til verdens første flook - hævder komiteen bag den nye pris, at deres initiativ afspejler blogmediets stigende betydning og kommercielle succes.

Egg Bacon Chips & Beans - endnu en britisk blook på listen over nominerede - er udgivet på grundlag af en online-liste, der bringer sardoniske anmeldelser af 50 snuskede spisesteder, da havde fået status af kult hit. Det samme gælder Belle du Jour, som længe har været under mistanke for at være en øvelse i guerilla-marketingsstrategi af en unavngiven mainstream-forfatter. 15.000 netbrugere klikkede sig dagligt ind på denne blog på højdepunktet af dens succes.

$SUBT_ON$Stor spænvidde

Cory Doctorow, formand for priskomiteen og redaktør på Boingboing - verdens største gruppeblog - siger: "De, som afviser blogging som rene bekendelsesskrifter og kværulantiske kvabbabelser, har slet ikke fået øjnene op for, hvor stor spændvidde denne nye genre har."

Trods den kække lydlige spillen an på den prestigiøse Booker-pris, Storbritanniens fineste litterære hæder, har Blooker-komiteen ikke fået henvendelser fra den mere etablerede pris' advokathold. Blookerprisen finansieres af det amerikanske print on demand-firma, Lulu, som 'udgiver' forfatteres bøger på internettet og tilbyder også at trykke dem i papirversion imod betaling. Bob Young, multimillionær-ejeren af fimaet, fremsætter denne spådom: "Om fem år kan vi meget vel være mere berømte end Booker."

Men hvis nogen håber at skyde genvej til rigdom ved at vinde Blooker-prisen, må de tro om igen. Vinderen får 2.000 dollar.

Til det siger Powell: "Det er fint nok - de penge hjælper mig til at betale min husleje."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her