Læsetid: 2 min.

Bloggere raser over Murdoch

News Corporation beskyldes for at udøve censur imod bloggerne på MySpace og blokere link, der henviser til konkurrerende webtjenester
14. januar 2006

NEW YORK - Vrede medlemmer af MySpace, et personligt fildelings-websted for unge, beskylder nu Rupert Murdochs News Corporation for at udøve censur imod deres indlæg og blokere for adgangen til konkurrerende webtjenester.

De 38 mio. medlemmer af MySpace, som News Corp købte for 629 mio. dollars i juli, har konstateret, at nu de skriver til hinanden om den rivaliserende videobyttetjeneste YouTube, blev ordene automatisk slettet og forsøg på at downloade videofilm fra YouTube førte til blank skærm.

News Corps indgreb i webbets traditionelle open access-verden - herunder især dets ændring af bru-gerprofiler - har fremkaldt en storm af vrede blog-indlæg.

"Hvor er det bare typisk for Fox og News Corp at prøve på at snige sig til at lukke vores munde med gaffatappe," skriver en blogger, der kalder sig Alex, til Blog Herald.

'Simpel misforståelse'

Protesterne fik hurtigt stor tilslutning, og da 600 MySpace-kunder lancerede en kampagne for at boykotte sitet og flytte til rivaliserende tjenester som Friendster, Linkedin, revver.com og Facebook. com, opgav News Corps og genoprettede de gamle links.

Alligevel fortsatte MySpace med omgående at lukke blogfora, hvori medlemmer havde beklaget sig over denne indblanding. En online-erklæring forklarede, at problemet udsprang af en "simpel misforståelse".

Denne forklaring beroligede ingenlunde bloggerne. Det var lød et ramaskrig fra flere medlemmer, da MySpace overtog NewsCorp. Folk var bekymrede for, at det ville betyde, at MySpace ville overvåge og censurere dem," skriver bloggeren Ellis Yu til Blog Herald.

"Hele tiden insisterede deres ledelse på, at noget sådant ikke ville ske. Det er det så nu. MySpace blev opbygget som et åbent samfund og nu forsøger de at pålægge os censur, fordi de sætter deres big business-interesser over medlemmernes.

"MySpace skulle forestille at være et personligt forum," skriver 'Makisha' på blogsitet supr.c.iliu.us. "Nu ejes det af en stor koncern og bliver censureret - hele skønheden ved det er ødelagt. I må hellere tage jer sammen MySpace - ellers mister i abonnenter i tonsvis."

Ingen forklaring

En talsmand for MySpace afviser at forklare, hvordan blokeringen af YouTube kom i stand, og hvorfor den siden blev ophævet, ligesom han heller ikke vil kommentere, hvorvidt det fortsat vil være selskabets praksis at bloke-re links til rivaliserende webtjenester eller censurere MySpace-medlemmers indlæg.

Flere web- og blogtjenester kan ventes opkøbt af News Corp i den kommende tid. Murdoch har lige udstyret sin internetgeneral Jeremy Phillips med en milliard dollars til nye sådanne overtagelser.

kultur@informmation.dk

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu