Læsetid: 2 min.

Blondiner på vej ud af hitlisten

Nye undersøgelser tyder på, at kvinder blev blondiner af genetisk nødvendighed. I dag er mænd mere til brunetter
28. februar 2006

For dem, der stadig spekulerer over om mænd virkelig foretrækker blondiner, har en ny undersøgelse måske skaffet beviser, der taler til fordel for de lyshårede, om ikke andet så fordi de appellerer til den indre 'hulemand'.

Forskere hævder nu, at nordeuropæiske kvinder udviklede lyst hår og blå øjne mod afslutningen af den sidste istid med det formål at skille sig ud fra mængden og narre mændene væk fra den noget mere almindelige brunette.

Det blonde hår udvikledes oprindeligt som en genetisk nødvendighed på et tidspunkt, hvor der var mangel på både mad og mænd, hvilket førte til et stort antal kvinder, der måtte kæmpe om langt færre potentielle partnere. Dette ifølge en undersøgelse offentliggjort i sidste uge i den akademiske publikation Evolution and Human Behaviour.

Mangelsituationen opstod for mellem 10.000 og 11.000 år siden. Indtil da havde mennesket mørkt hår og mørke øjne.

De fysiske farer ved at jage bison, rensdyr og mammutter betød i visse områder, at mange af jægerne omkom og efterlod kvinderne med et svigtende antal partnere.

Kvindernes lyse hår opstod via en sjælden mutation, men antallet steg, da man opdagede de større chancer for formering.

Peter Frost, canadisk antropolog og manden bag undersøgelsen der er foretaget med støtte fra St. Andrews universitetet i Skotland, siger, at hårfarven blev populær som et resultat af "presset af seksuel selektion på tidlige europæiske kvinder".

Menneskehår og øjenfarve er usædvanligt forskellige i det nordlige og østlige Europa, og denne forskel opstod over en kort evolutionsperiode, hvilket antyder en eller anden form for selektion. Og seksuel selektion er en klar mulighed, fordi den er kendt for at begunstige farvetræk.

Han tilføjer, at miljøet drejer kønsforholdet til fordel for mændene, "hvilket betød flere partnerløse kvinder end mænd på et givet tidspunkt".

"En sådan ubalance vil have øget presset af seksuel selektion på tidlige europæiske kvinder. Et muligt resultat kunne være et usædvanligt kompleks af farvetræk: hår- og øjenfarvediversitet og, muligvis, ekstrem de-pimentering."

Der findes mindst syv forskellige nuancer af blondt hår i Europa og spørgsmålet om, hvordan en stor stor variation udviklede sig over en så relativt kort periode inden for det samme geografiske område, har længe stået ubesvaret.

Frost konkluderer, at de lysere nuancer udvikledes som reaktion på fødemangel i områder, hvor kvinderne ikke selv kunne samle mad, men var totalt afhængige af de mandlige jægere, hvilket var tilfældet i dele af Nordeuropa.

Men mens blondiner måske havde det sjovere i tidernes morgen, fandt forskere ved City University i London sidste år ud af, at nutidens mænd reagerer mere positivt på billeder af brunetter og rødhårede kvinder end på disses blonde modstykker.

Eksperter siger, at mens relationer mellem mænd og kvinder har udviklet sig, er mænd måske blevet mere tiltrukket af hjerne, hvilket i deres psyke repræsenteres af brunetter end den mere fysiske charme hos blondiner.

Peter Ayton, psykologiprofessor ved City University og leder af undersøgelsen, siger, at mørkt hår i dag muligvis kan være et mere potent symbol end blondt.

"Samtidig med at kvindens rolle har udviklet sig, har mænds forventninger til kvinder ændret sig. De ser efter et mere intenst, ligeværdigt partnerskab og udseende spiller en stor rolle. Det er endda muligt, at visse hårfarver kan være tegn på rigdom og erfaring."

©The Independent og Information

Oversat af Ebbe Rossander

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu