Læsetid: 3 min.

Blot et første afdrag?

Regeringen hævder at medieforliget er intakt. Dansk Folkeparti hævder, at regeringen har brudt det.Budskabet til især Venstre er tydeligt: Glem ikke, hvem der er jeres dansepartner!
11. maj 2005

Kulturministeriet var tomt i går. Ministeriets medarbejdere var på en såkaldt 'trivselsdag', der blandt andet bød på kajakroning, byvandring og et møde med De Fem Tibetanere.

Alligevel var der en vis form for travlhed at spore. I hvert fald havde kulturminister Brian Mikkelsen travlt med at forklare, at han ikke har brudt det medieforlig, som VK-regeringen indgik med Dansk Folkeparti i sommeren 2002. Det mente Dansk Folkeparti nu, at kulturministeren havde.

"Regeringen har valgt at opsige medieaftalen med den måde, de har håndteret situationen omkring TV2. Så der er ikke noget medieforlig," sagde Dansk Folkepartis finansordfører, Kristian Thuelesen Dahl, til Børsen tirsdag. Han vejede sin ord med omhu. Det var regeringen, gjorde han opmærksom på, der havde brudt forliget, ikke Dansk Folkeparti. Thulesen Dahl var vred over, at statsministeren ikke havde Flyttet håndteringen af det kuldsejlede TV2-salg fra kulturministeriet til finansministeriet.

Thulesen Dahl mener, at Brian Mikkelsen burde have informeret sit støtteparti, inden han i sidste måned fulgte Rigsadvokatens anbefaling og aflyste salget af TV2.

Forligsbrud vil ingen stå fader til. Brian Mikkelsen var ikke sen til at afvise, at der skulle være tale om forligsbrud - i hvert fald fra regeringens side. Anderledes vil det naturligvis forholde sig, hvis ikke Danske Folkeparti dukker op til næste møde mellem forligsparterne - altså VK og DF. For så har de brudt forliget.

På sit ugentlige pressemøde fulgte statsministeren trop, og ganske som han plejer, affejede han egentlige politiske uoverensstemmelser som petitesser. Han betegnede regeringens forhold til Dansk Folkeeparti som 'glimrende'. Og han sagde: "Det, jeg ser, er, at Dansk Folkeparti rejser en række spørgsmål som oplæg til forhandling."

Spørgsmålet er så blot: Hvilke forhandlinger?

For det er naturligvis bemærkelsesværdigt, at det er Dansk Folkepartis finansordfører, Kristian Thulesen Dahl, der melder ud om medieforliget, og ikke partiets medieordfører, Poul Nødgaard.

Men ret beset handler det ikke om medier. Medieforliget løber indtil juli næste år og skal altså genforhandles til foråret. Bortset fra salget af TV2, som under ingen omstændigheder kan gennemføres inden for medieforligets tidsramme, er en af de få tilbageværende punkter i forliget en omlægning af FM-båndet, der skal sikre de lokale radiostationer bedre plads på sendenettet - en mærkesag for Dansk Folkeparti.

Hvad TV2 angår, er situationen stadig uafklaret: Stationen går ikke konkurs uden licenspenge, men det er stadig et åbent spørgsmål, hvilken retning stationen skal bevæge sig i, indtil den igen kan sættes til salg. Medieforliget er med andre næsten tømt for betydning. På nær et punkt: Salget af TV2 skulle være med til finansiere Foghs prestigeprojekt: Højteknologifonden.

Efter aftale med netop Dansk Folkeparti skal fonden finansieres af såkaldt andre indtægter, herunder salg af TV2 og DONG. Begge er foreløbig aflyst, og det giver regeringen et finansieringsproblem.

Det er ingen overraskelse, at Thulesen Dahl foretrækker at arbejde sammen med Venstremanden Thor Pedersen frem for den konservative Brian Mikkelsen. Thor Pedersen kom i forrige uge til at udstyre Dansk Folkeparti med vetoret over for velfærdsreformer. Men Dansk Folkeparti har naturligvis bemærket, at regeringen også kigger til venstre mod de nu lidt mere højredrejede socialdemokrater.

Derfor er de forhandlinger, som Dansk Folkeparti nu sigter mod, snarere efterårets finanslovsforhandlinger end næste års medieforlig. Det er ingen hemmelighed, at Kristian Thuelsen Dahl & co. har været overordentligt irriterede på regeringen, siden Fogh afviste overhovedet at diskutere regeringsgrundlaget med sit støtteparti. Dengang sagde Thulesen Dahl det næsten direkte: 'Det her kommer regeringen til at betale for.' Et af de første afdrag faldt måske i går.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her