Læsetid: 2 min.

Bodegaen - tømt for mening fyldt med øl

I betragtning af ordets betydning er det ufatteligt, hvor meget øl der udskænkes på de danske bodegaer
18. november 2006

Jeg går altid videnskabeligt til værks, når der skal drikkes. Alt andet vil være useriøst. Derfor undersøgte jeg først de danske bodegaer og deres forhold til vin, inden jeg skrev løs. Der blevet ringet repræsentativt rundt fra Gedser til Skagen og fra kælder til knejpe, så undersøgelsen afspejlede hele bodega-danmark. Der blev ringet til Gittes Bodega, Halskov Bodega, Fakse Bodega og selvfølgelig til Nanok Bodega i Valby - det er dumt at afskrive sig Nobel-prisen på forhånd - og mange, mange flere. Hvordan står det så til med den danske bodega?

Min bekymring var, at de danske bodegaer ikke rigtig lever op til den oprindelige spanske betydning af ordet. Bodega betyder vinhus eller lager for vin. For mig og sikkert mange andre er bodega mere blevet synonymt med henne om hjørnet og nede i kælderen, hvor gæster med bodegamuskler og hæse og øllede stemmer bestiller den ene øl efter den anden bag gule gardiner og blyindfattede ruder. Jeg så en rapport fra Carlsberg for mig, hvor the executive summary lyder: "Mission complete! De danske bodegaer er oversvømmet med øl".

Pas på bisserne

Virkeligheden lever så ikke helt op til mine fordomme. Bodega-Danmark er et meget mere nuanceret og interessant fænomen. Jeg fandt ud af, at på ni ud af ti bodegaer serverer de faktisk vin. Serverer er måske så meget sagt. Man skulle nærmest hive ud af bartenderen, at de typisk har en støvet flaske rødvin og hvidvin stående. De kommer nok heller ikke ilende som en smiskende tjener Boldt med en bakke og skænker vinen op ledsaget af en lille, veloplagt trille. Faktisk vil jeg på mange bodegaer være nervøs for med klar stemme at bestille et glas vin. Man kan hurtigt ende som manden med de blå tænder, der skal forsvare de selv samme tænder mod fysiske argumenter. Er du bøsse, fransk eller skal du bare have nogle tæsk? På bodegaen er vin kun for kvinder. Okay, jeg sætter tingene på spidsen. Men sandheden er, at kontekst er alt. Også når det gælder vin. Vin er en social markør, der på en bodega nærmer sig socialt selvmord at bestille for en mand. Sådan groft sagt. I det daglige kammerateri står kampen mellem den, der drikker Tuborg, og dem der drikker Hof. Carlsberg vinder hver gang. Den oprindelige mening er reelt skyllet ud af begrebet bodega og ligger nu og kæmper for livet blandt naftalinkuglerne på pissoiret.

Heldigvis er Toldbod Bodega en undtagelse. Stedet tager imod med blomsterkasser, røde markiser, småsprossede ruder og blafrende danske flag. Indenfor strømmer det gyldne lys og den gode atmosfære en i møde, og man fornemmer straks, at her er højt til loftet. Her er selv jeg ikke bange for at bestille et glas vin, uanset om det er Helle, Ivar eller Benny, der står bag baren. Her er overskud, smil, fred og friske bemærkninger. Wienerschnitzelen er legendarisk og sovsen vanedannende. Selv udbuddet af øl er mere nuanceret end mit verdenssyn. Men det har ikke fortrængt vinene fra kortet eller kvaliteten af disse - og helt udhulet bodega-begrebet. Toldbod Bodega holder skansen. Skål i vin for det!

*George Du Beouf, Beaujolais Villages, 12,5 procent, 0,7 l, 158 kr.Toldbod Bodega, Esplanaden 4, Kbh

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her