Læsetid: 2 min.

Bodil Kornbek ny formand for Kristendemokraterne

Kornbek: Næste valg bliver knald eller fald for Kristendemokraterne
31. oktober 2005

Kristendemokraterne tog chancen i stedet for at fedtspille, da partiet søndag valgte tidligere folketingsmedlem, Bodil Kornbek (44 år), som ny formand.

"Jeg er ikke i tvivl om, at I ved at vælge mig har vist stort mod," konstaterede Bodil Kornbek selv i sin takketale på landsmødet i Middelfart, hvor hun med knap 64 procent af stemmerne slog den ældre og mere borgerligt sindede partiveteran, Tove Videbæk (59 år). Den tredje kandidat, tidligere gruppeformand Mogens Nørgård Pedersen, røg ud i en første afstemningsrunde med 24 procent af stemmerne fra de 326 delegerede.

Vestjyske Tove Videbæk var lanceret af sine støtter som det sikre og erfarne kort over for københavneren, Bodil Kornbek, der i partiet regnes som mere udfarende, men også som ret impulsiv. Formandsvalget handlede om, hvem der vil være bedst til at relancere Kristendemokraterne og tiltrække vælgere ud over den faste menighed, som med 1,7 procent af stemmerne ved valget i februar viste sig for lille til at sikre partiet en plads i Folketinget. På spil var selve overlevelsen som politisk parti.

"Vi har kun én chance. Næste valg bliver et skæbnevalg. Hvis ikke vi kommer ind, så tror jeg ikke, at vi kan finde ressourcerne til at fortsætte," sagde Bodil Kornbek til pressen. En vurdering, som deles bredt i partiet.

EU-skeptikeren Bodil Kornbek afviste, at der bliver tale om en venstredrejning af Kristendemokraterne med hende som partiformand i stedet for EU-tilhængeren Tove Videbæk. Tove Videbæk konstaterede, at den politiske linje er lagt i partiets programmer, ligesom hovedbestyrelsen vil have tag i formanden, så der bliver "ikke nødvendigvis" tale om, at partiet rykker til venstre, sagde hun.

Tove Videbæk selv og hendes støtter i partiets amtsforening i Ringkøbing lovede straks opbakning til den nyvalgte formand, som ellers under selvransagelsen efter valgnederlaget i februar fik fornærmet vestjyderne grundigt ved at beklage sig over, at de gav Kristendemokraterne et vælgerafskrækkende image af Indre Mission.

Fælles røst

Kornbek ventes at få en ny organisatorisk næstformand, Niels Chresten Andersen, der som gammel partimand har gode forbindelser til Ringkøbingfolkene. Ligeså ventes den jordbundne Mogens Nørgård Pedersen at støtte hende som anden ny næstformand.

Alle fløje slog på, at Kornbek med det overbevisende stemmetal nu har bredt mandat til at forny partiet. En fornyelse, der - mener alle også - mere sigter på image, end på den politiske linje.

Trods valgnederlaget erklærede Tove Videbæk sig forvisset om, at Bodil Kornbek vil lykkes med at bygge bro over de politiske uenigheder, der før har splittet både parti og den gamle folketingsgruppe. Også i EU-politikken - forventede både Kornbek og Videbæk - vil partiet fremover tale med fælles røst, efter hidtil at have været så splittet, at det hverken har kunnet sige ja eller nej som anbefaling til folkeafstemninger. Det vil også forud for folketingsvalg stå klart for vælgerne, hvem Kristendemokraterne peger på som statsministerkandidat, lovede den nye formand. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her