Læsetid: 2 min.

Bøder nødvendige for frit elmarked

Konkurrencen på elmarkedet bliver først reel, når netselskaberne kan idømmes bøder, hvis de forskelsbehandler elhandelsselskaber, mener landbrugets elselskab
31. maj 2005

Det fri elmarked kommer ikke til at fungere, før netselskaberne, der transmitterer strømmen og ejer elmålerne, kan idømmes bøder af Energitilsynet, hvis de ikke opfører sig ordentligt.

Det siger direktør Flemming Møgelmose, Dansk Landbrugs Elforsyning, DLE, i en kommentar til et udspil fra Energitilsynet, der skal få netselskaberne til at makke ret.

"Vi har klaget vores nød i halvandet år, og det marked, der skulle have været liberaliseret for to et halvt år siden, er ikke åbnet endnu. Det åbner ikke, før Energistyrelsen kan give bøder," siger Flemming Møgelmose.

En ny rapport fra Energitilsynet konkluderer, at netselskaberne ikke har styr på deres it-systemer. Der er enten fejl i systemerne, eller også ved selskaberne for lidt om dem, og da emnet ikke har interesseret netselskabernes ledelser, er miseren gået ud over handelsselskaber, der køber el for at sælge den videre. Især DLE har været hårdt ramt af den manglende vilje eller evne hos netselskaberne.

På baggrund af rapporten besluttede Energitilsynet i går, at ledelserne i netselskaberne skal tage sagen alvorligt, at medarbejderne skal efteruddannes og at it-systemerne dels skal rettes for fejl, dels skal kunne fungere sammen.

Ud over de umiddelbare løsninger ønsker Energitilsynet mulighed for at idømme selskaberne og deres ledelser bøder.

Tabt på flere fronter

DLE har ikke gjort sine tab op, men ifølge Flemming Møgelmose har DLE tabt på flere fronter, for eksempel manglende tilgang af kunder, manglende likviditet og kunder, der er blevet trætte af at vente på deres regninger.

"Vi fik jo desværre ret i, at det var manglende vilje og evne fra de gamle til at få nogle nye ind på markedet. Der har ikke været vandtætte skotter mellem netselskaber og deres handelsselskaber, og derfor har netselskaberne ikke haft interesse i at hjælpe andre ind på markedet. De har jo ikke haft problemer med at levere måledata over forbruget til de gamle i branchen, men kun til de nye, og på den måde har de kunnet forfordele de gamle," siger Flemming Møgelmose.

Han understreger, at kritikken ikke retter sig mod alle netselskaber.

Kontorchef Jan Hansen, Energitilsynets sekretariat, oplyser, at der ikke har fundet snyd eller bedrageri sted.

"Netselskabernes mangelfulde håndtering af DLE er gået ud over den fri konkurrence, da problemerne med afregning ikke har gjort markedet attraktivt for nye handelsselskaber. I dag er der kun nogle ganske få handelsselskaber, men med Energitilsynets beslutninger i dag skulle der gerne komme flere," siger Jan Hansen.

Jan Hansen siger, at der i visse tilfælde har været fejl i 30 procent af afregningerne.

I

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu