Læsetid: 2 min.

Bøllestreger

Det er indlysende, at dansk teater ikke har råd til at lade Peter Langdal og Henrik Hartmann smutte. Næ, lad de to fnysende eller frysende herrer på Frederiksberg Allé hoppe i en bus 26, så står de hurtigt på Kgs. Nytorv. For det er vel her, at Københavns Teater så krydser fingre for, at Langdal bliver ny skuespilchef efter Mikkel Munck Harder Hansen, og at Hartmann bliver ny teaterchef efter Michael Christiansen
4. oktober 2006

STÆRKE MAKKERPAR er kernen i Københavns Teaters valg. Alle de nye teaterdirektører er administratorer, der har søgt sammen med en kunstner som makker - eller med et helt kunstnerisk team i baghånden. Det er tydeligvis blevet for spinkelt at hænge et helt teater op på én person, hverken en kunstner eller en administrator. Teater er teamwork. Og hvem har senest bevist det? Det har instruktør Peter Langdal og administrator Henrik 'Bølle' Hartmann gennem 14 år på Betty Nansen Teatret. Så effektivt, at Betty Nansen i lange perioder har været vigtigere for dansk teater end Det Kgl. Teaters skuespil. Men en dåd, der nu altså 'belønnes' med, at deres scene bliver taget fra dem...

OG DOG. Lad nu lige Langdal og Hartmann stå og ærgre sig et øjeblik på Frederiksberg Allé. For det er glædeligt, at Mette Hvid Davidsen får tildelt Teater X. Hun er teateradministrator, men hun søger i kunstnerisk duo med instruktøren Ditte Maria Bjerg. Og så har hun udtænkt en visionær teaterstruktur, så teatret konstant kan nyudvikle sig. Hun ansætter for eksempel en kurator til den kunstneriske linje - men kun for to år ad gangen, så fornyelsen sikres. Også selv om hun ikke har fået de eftertragtede Turbinehaller til Teater X.

Og jo, det er lovende, at Jon Stephensen får Østre Gasværk. Hvis der er nogen, der kan fylde den smukke sal, så må det være ham. Han har flair for det unge publikum, og han har et stærkt, kunstnerisk crossover-netværk. Budgettet er bare for skrabet; den lovede fondsstøtte gælder kun renoveringen af rummet.

Og ja, det er opløftende, at dramaturg Kitte Wagner og stand-up'eren Jonathan Spang får Nørrebros Teater. Måske vil de bare fortsætte det teater, de har været så eminente til på Betty Nansen: Det frække og det sjove med alvorssnert.

CHOKKET har været Betty Nansen Teatret. Her rykker svenske Ulrika Josephsson fra Riksteatern ind med Lars Norén som tilknyttet dramatiker. Langdal og Bølle står pludselig uden teater efter at have skabt fantastiske succeser, blandt andet af Lars Norén. Og ikke mindst efter skelsættende arbejde med at bruge teater til integration og samfundsdebat.

Men, men. Det er indlysende, at dansk teater ikke har råd til at lade disse to talenter smutte. Næ, lad de to fnysende eller frysende herrer på Frederiksberg Allé hoppe i en bus 26, så står de hurtigt på Kgs. Nytorv. For det er vel her, at Københavns Teater så krydser fingre for, at Langdal bliver ny skuespilchef efter Mikkel Munck Harder Hansen, og at Hartmann bliver ny teaterchef efter Michael Christiansen. Så kan det også være, at børneteatret omsider vil få sin del af den nationale teaterlagkage. At det internationale netværk med Københavns Internationale Teater forstærkes. At Martin Tulinus og Katrine Wiedemann bliver royale huskunstnere. Og at Betty Nansen Teatret igen får kamp til stregen. Hvis dét bliver resultatet, så er det okay med Københavns Teaters 'bøllestreger'.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her