Læsetid: 1 min.

Børn bærer vidnesbyrd om folkemordet i Darfur

På en lille udstilling i New York vises 27 tegninger af børn, som med farveblyant har skildret angreb på deres landsbyer, massemord, bortførelser og voldtægt af kvinder og pigebørn
12. juli 2005

BOSTON - Børns tegninger af grufulde overgreb på uskyldige mennesker gør et uudsletteligt indtryk på voksne.

De er et visuelt vidnesbyrd, som understøtter voksnes verbale udsagn om folkemordet. Vi husker det fra holocaust under Anden verdenskrig, hvor børns tegninger fra koncentrationslejren i Theresienstadt i 1940'erne - nazisternes 'modellejr' i Tjekkoslovakiet hvor nogle danske jøder blev interneret - siden er blevet kendt verden over.

På denne side trykker vi i dag udsnit af 27 tegninger, som børn fra Darfur lavede i februar i syv flygtningelejre i nabostaten Tchad. Det skete på foranledning af børnelægerne Annie Sparrow og Olivier Bercault, der var udsendt af Human Rights Watch for at indsamle vidnesbyrd om vold mod kvinder under folkemordet i Darfur-regionen i Sudan.

Mens de voksne blev udspurgt, fik børnene udleveret papir og farveblyanter for at beskæftige dem. Uden nogen form for vejledning eller overopsyn tegnede de billeder af deres krigsoplevelser i Darfur - den arabiske milits Janjaweeds angreb på heste og kameler, sudanesiske soldater, kampvogne, kamphelikoptere og bombefly, der angriber civile og oprørssoldater i landsbyer.

"Det interessante er, at disse tegninger dokumenterer, at sudanesiske regeringstyrker er medansvarlige for den etniske udryddelse af darfurianere. Sudans centralregering har altid benægtet deltagelse i folkemordet og skudt det over på Janjaweed, som kun råder over heste og kameler og kalashnikov-rifler," fortæller Sparrow i et lydindslag.

Tegningerne udstilles indtil 6. september på Edgar M. Bronfman Center for Jewish Studies på New York University i Manhattan, og et udsnit på 16 kan ses på Human Rights Watch hjemmeside.

Billederne taler deres eget grufulde sprog om børns højt udviklede evne til at sanse, erindre og beskrive visuelt, hvad de har set. Selv om disse oplevelser må være dybt traumatiske, bliver de ikke fortrængt ned i underbevidstheden, men beskrives derimod i tegninger med en umiddelbarhed nærhed og ligefremhed, som bærer vidnesbyrd om deres sandfærdighed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her