Læsetid: 5 min.

Børn i frontlinjen

Gennemsnitsalderen vil være lav når bosættere og soldater i denne uge står over for hinanden ved Kissufim. Bosætterne finder det naturligt
19. juli 2005

TEL AVIV - Bosættere og højrefløjens opposition mod Sharon-regeringens planlagte rømning af Gazastriben til efteråret er ved at lægge an til den hidtil største protest, der skal finde sted som en kæmpe march mod Kissufim. Dette er kontrolstedet, hvor vejen fører fra Israel ind mod bosættelserne i Gush Katif på den sydlige del af Gazastriben, og fokuspunktet er kommet til at ligge her, fordi den israelske hær siden sidste uge har lagt sin blokade af området her, efter at Gush Katif blev erklæret lukket militær zone. "Som det er nu, har jeg ingen mulighed for at komme ind uden særlig tilladelse fra militæret, og det finder jeg dybt uacceptabelt," siger Michal Ben Avraham, som Information fanger på mobiltelefonen, mens hun er på vej fra sit hjem i bosættelsen Yitzhar på Vestbredden for at tage del i protesten.

Kærlighed til landet

Mandag aften samledes demonstranterne til stormøde i den lille by Netivot, der ligger 20 kilometer fra Kissufim, og herfra er det planen at begive sig mod kontrolstedet onsdag samtidig med at en lignende march nærmer sig fra Gush Katif-siden. Ifølge aftenens første meldinger i går var man ikke nået op på de 50.000 demonstranter, man havde satset på at se i Netivot. Dette skyldes, at den israelske hær standsede mange busser, allerede mens de var ved at forlade bosættelser, der ligesom Yitzhar hører blandt Vestbreddens stærkt ideologiske. Tidligere på dagen opfordrede bosætterlederen, Pinchas Wallerstein, demonstranterne til at fortsætte til fods, og senere til at tage opstilling ved Kissufim og vente så længe, det vil tage, før myndighederne bøjer sig og lukker dem ind i Gush Katif, hvorved blokaden kan betragtes som brudt. Samtidig brugte hæren i går dagen på at flytte 20.000 soldater til Kissufim-området og i øvrigt spærre demonstranter vejen under henvisning til et politiforbud mod aktionen, og til at en stor del af demonstranterne er mindreårige, der endnu mindre end voksne har adgang til en lukket militær zone.
"Vi kommer af kærlighed til landet, men jeg frygter, nogen har rottet sig sammen mod os, så det ender voldeligt," siger Michal Ben Avraham, der er sluppet igennem i sin egen bil, som hun har fyldt med børn og unge. "Det er så vidt jeg ved første gang i verdenshistorien, en legal, civil protestbevægelse bliver standset af militærmagt."

Jødisk opdragelse

Michal Ben Avraham er til daglig økonomiansvarlig for en yeshiva i Yitzhar. Hun omgås til daglig stærkt ideologisk, religiøs ungdom og finder intet forkert i at lade sine egne deltage i en demonstration, der muligvis kan udvikle sig til en voldelig konfrontation med sit eget lands soldater. "Det er dem, og ikke os, der tager fejl," siger hun med fasthed i stemmen.
"Vores sag er retfærdig, og man må regne med, at israelsk ungdom har en anden hverdag end deres danske jævnaldrende. Min ældste datter, som lige er gået ud af 9. klasse, så sin egen klasselærer blive skudt af palæstinensiske terrorister, så jeg kan ikke bebrejde hende, at hun også ønsker at gøre noget. Og så må man regne med, at børn og unge ikke som voksne ser farven grå. For dem er det enten sort eller hvidt, og det giver et vist udslag, når de vokser op i en hverdag under konstant trussel." Michal Ben Avraham medgiver dog, at hverken hun eller hendes børn svarer helt til det israelske landsgennemsnit. De bruger som deres jævnaldrende i Tel Aviv ikke tid på tv eller diskoteker, fordi dette helt enkelt er forbudt i deres strengt religiøse hverdag, og har derfor tilsvarende bedre tid til, hvad hun under et kalder kærlighed til landet. "Jeg kalder det god jødisk opdragelse at tage dem med til Kissufim," siger hun. "Da vi indså, hvad der nu er under opsejling, tog bosættelsens rabbiner alle børnene med på tre dages vandretur i Golanhøjderne. De oplevede naturen og havde det herligt, og samtidig forstod de alle, at det var den sidste ferie, de vil have i meget lang tid. For nu står kampen om Gush Katif, og vore børn er lige så motiverede, som vi er det."

Misbrug

"Dette er et forfærdende misbrug af mindreårige," siger Melice Moskowitz, der er talskvinde for organisationen Peace Child, der laver israelsk-palæstinensiske kulturprojekter for at skabe gensidig forståelse. "Børn har intet at gøre i direkte politiske konfrontationer som denne." Den holdning breder sig hurtigt i store dele af det israelske samfund, og som noget nyt har den fået stærke røster i den nationalreligiøse lejr, som også omfatter bosætterbevægelsen. "En samling drenge og piger under påvirkning af en håndfuld arrogante mennesker, der ikke tøver med at underminere livsgrundlaget i landet og truer med at sætte ild til vort hus," hed det således for nylig fra rabbiner Benyamin Lau, der er en central skikkelse i den nationalreligiøse ungdomsbevægelse Bnei Akiva. Han var i sin ungdom selv med til at bygge bosættelser på Vestbredden, men klager nu over, at tidens radikale rabbinere betragter Gaza-rømningen ensidigt som en katastrofe. "De forstår ikke, at dette har konsekvenser," siger han. "At der blandt unge mennesker allerede er skabt en dynamik af opposition og fremmedgørelse. Nu, når alle forbehold er borte, er ungdommen, som har tendens til at se verden som sort-hvid, ikke længere klar over forskellen mellem legitim protest og obstruktion."

Overlevelse

For Nadia Matar, som er forkvinde for bevægelsen Kvinder i Grønt og i sagens anledning er flyttet fra Vestbredden til Gush Katif, har argumenter som disse ingen relevans.
"Dette er ikke politik, men overlevelse," siger hun, og fortæller hun har sine seks børn med til alle demonstrationer. "Børnene ved, at deres fremtid er i fare. Det er dem, som skal leve i fremtiden, og derfor er det også kun naturligt, at de er med i første række, når det nu skal til at ske ved Kissufim. Dette bliver et vendepunkt, og naturligvis er det i børnenes interesse at være med. Jeg er stolt af mine børn. De er gode patrioter og handler i kærlighed, og ikke som de stenkastende palæstinensiske børn, der handler i had."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her