Læsetid: 4 min.

Børn i køkkenet

Det er en god investering at bruge tid på at lære børn at lave mad. Tre nye kogebøger giver inspiration
25. november 2006

Der er kommet tre nye kogebøger, der giver god inspiration til børn og voksne, der vil være sammen i køkkenregionerne. Børn vil gerne lave mad, og det er en god investering at bruge tid på at lære dem det. Det er godt at få grundlagt et forhold til madlavning fra barns ben, men det er også dejligt opmuntrende, at det aldrig er for sent. Der er faktisk en del, der fortæller, at de som voksne har lært meget grundlæggende fra børnekogebøger. Rigtigt mange har f.eks. ikke bagt en kage eller lavet frikadeller, før de får børn. Børn kan være anledningen til at komme i gang, og de tre nye bøger kan være en støtte i køkkenarbejdet.

Bøgerne har alle et grafisk udtryk og illustrationer, der henvender sig til børn. De har alle opskrifter på velkendte børnefavoritter, men de har også bud på klassikere med nye og enkle retter, der hører børnefamilielivet til.

Harrys Køkken handler om den glade dreng Harry på fem år. Han bliver oplært i madens verden af sin far kokken Carsten Kyster, bogens forfatter. Hen over året samler han svampe, bager julekager, vintergriller, henter friske grønne asparges, besøger fiskehandleren, er på indkøb i Bazar Vest, bager pizza og meget andet. Enkle råvarer bliver til udmærket mad, som de voksne også gerne vil spise. Opskrifterne er skrevet til den voksne, der står for at guide børnene.

Harrys Brændende kærlighed med selleri-kartoffel-mos og bacon

1 knoldselleri, 600 g kartofler, 400 g bacon i tern, 4 løg i tern, 200 g smør

Rens og skræl selleri og kartofler. Kog grønsagerne møre i letsaltet vand. Mos dem derefter med 175 g smørterninger, og smag til med salt og peber. Husk på, at der også kommer salt fra baconen. Svits bacon og løg af i smør på en varm pande, brun det godt og tilsæt derefter resten af smørret. Anretning: Kom en skefuld mos på en tallerken, lav en fordybning i mosen og hæld baconstykker og løg heri. Servér med rødbeder og groft rugbrød.

Nikolaj - drengen der lærte at lave mad fra næsten hele verden er en koge- og historiebog, der handler om mad og venskab. Det er en højtlæsningsbog med sjove tegninger beregnet til børn fra 6-8 år og selvlæsning for de lidt større. Ud over historier og tegninger, indeholder bogen en fin samling opskrifter med mad fra forskellige lande. Her er helt sæsonaktuelt for danskere en super god opskrift på æbleskiver, som børn synes om at lave.

Nikolajs Kanonkugler fra Gedser Tange - ca. 30 æbleskiver

4 dl kærnemælk

3 æggeblommer

1 spsk. sukker

0,25 tsk. salt

250 g hvedemel

3 æggehvider

50 g smør, smeltet

Flormelis til pynt

Hæld kærnemælk, æggeblommer, sukker og salt i en skål, og pisk det sammen. Sigt derefter mel i, og pisk i dejen, indtil der ikke er flere klumper. Lad dejen hvile lunt en halv time. Pisk æggehvider stive, og vend dem forsigtigt i dejen. Varm æbleskivepanden. Hæld 1 tsk. smeltet smør i hvert hul. Fyld hullerne tre fjerdele op med dej. Bag æbleskiverne ved jævn varme. Vend dem med en kødpind, så snart de har dannet skorpe og er dejligt lysebrune. Der skal være så meget flydende dej, at æbleskiverne kan danne bue på den anden side. Vend æbleskiverne hele tiden undervejs, så de bliver jævnt bagt. Tag dem af panden, og hold dem varme. Drys masser af flormelis over, og server evt. med syltetøj til.

Morten Heibergs børnedessertcirkus er en lille praktisk bog med plasticomslag og 36 overskuelige, punktvist opstillede opskrifter på kager, småkager, slik, is m.m. som de største børn godt selv kan bruge. Bogen er enkelt og afslappet illustreret med både fotos og terninger. Indledningsvis opfordrer Morten Heiberg til, at man tager børn med i køkkenet: mel på køkkengulvet, fedtet køkkenbord og æg på bogen hører til. "For mange tager ikke børnene med i køkkenet, for de sviner jo, ja, gu gør de så, men det er køkkenet indrettet til!" skriver han.

Heibergs 'Fede brunkager'

50 g mørk chokolade (evt. fra Cluizel), 225 g saltet smør, 175 g brun farin, 175 g mørk sirup, 5 g fintrevet frisk ingefær, kornene fra 0,5 stang vanilje (evt. polynesisk), 150 g mandler (evt. marconas), 500 g hvedemel, 0,5 tsk. stødt kanel, 0,5 tsk. stødt nellike, 0,5 stødet kardemomme, skal af 0,5 usprøjtet citron, skal af 0,5 appelsin, 1 tsk. potaske, 0,5 dl appelsin og citronsaft, 1 æg

1. Hak chokoladen fint. Smelt den sammen med smør, farin, mørk sirup, ingefær og vaniljekorn i en lille kasserolle.

2. Tag kasserollen fra varmen, og lad det køle lidt af.

3. Hak mandlerne groft.

4. Sigt hvedemelet over i en skål, og bland det grundigt med mandler, kanel, nellike, kardemomme, citronskal og appelsinskal.

5. Opløs potasken i citrussaften.

6. Hæld smørblandingen i skålen med mel og krydderier. Tilsæt saften og det hele æg.

7. Ælt dejen godt, og pres den ned i en firkantet form. (Da jeg ikke har sådan en aflang form, formede jeg to stænger i bagepapir). Stil den køligt natten over, tildækket.

8. Forvarm ovnen til 175 grader.

9. Tag brunkagedejen ud af formen, og skær den i firkantede stænger. Skær disse i tynde skiver og bag dem i 5-6 minutter.

10. Tag brunkagerne ud og afkøl dem på en rist. Kan tåles at blive opbevaret flere uger i en tætsluttende beholder.

* Carsten Kyster: Harrys køkken -madlavning i børnehøjde. 176 s., 198 kr. Klematis

* Nikolaj Kirk og Andreas Bræstrup Kirstein: Nikolaj - drengen, der lærte at lave mad fra næsten hele verden. 144 s., 199 kr. Politikens Børnebøger

* Morten Heiberg, Heibergs børnedessertcirkus. 84 s., 149 kr. Politikens Børnebøger

* Et lille praktisk tip: Kom kogebøger i en klar plastpose, så overlever de en tur i køkkenet med fedtede fingre

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her