Læsetid: 3 min.

Børnenes samlede værker

I dag udkommer børnelitteraturens egen historie. På godt 500 sider skildres 400 år i selskab med figurer som Jan, Puk og mange, mange flere
8. august 2006

Det fine runde tal - 400 år - er faktisk en tilfældighed. Men det er netop det antal år, der er gået fra den første børnebog udkom på dansk i 1568 til børnebogslitteraturen blev revolutioneret i 1967.

I sin nye bog Historien om børnelitteratur fortæller genrens 'grand old man' Torben Weinreich, om børnelitteraturens udvikling og samtidens påvirkning. Arbejdet med bogen har været længe undervejs, og selv om genren har eksisteret i mere end 400 år er det først nu interesserede kan placere børnelitteraturens samlede værker ved siden af resten af litteraturhistorien i bogreolen.

Formidlingens litteratur

Børnelitteraturen har nu fået sin egen historie - eller nu er den der i trykt form. Ifølge forfatteren selv skal må man nok bare erkende, at nok skal børnelitteraturen accepteres på lige fod og vilkår som voksenlitteraturen, men samtidig har litteraturen en egenart, der gør, at det måske ville være svært at skildre den i en samlet litteraturhistorie. Med risiko for at blive puttet om bagerst i en lille afsnit; og hvad så med børnelitteraturen-

Børnelitteraturen har på en helt anden måde end voksengenren formidlerne i centrum. Børn køber ikke deres bøger selv, så børnelitteraturen vil i sagens natur altid have andre aspekter i sig end bare den rent kunstneriske og æstetiske nydelse ved læse en bog.

Skoler og biblioteker har derfor en særlig rolle, og også udviklingen inden for disse store og kulturbærende institutioner er skildret i bogen.

Med den nye bibliotekslov i 1964, økonomisk opsving og dermed store investeringer i skole og biblioteksområdet blev der for alvor sat fokus på vigtigheden af børnelitteratur, men diskussionerne om hvad og hvordan de yngste skal have præsenteret litteratur har været til stede gennem alle 400 år.

Den første danske børnebog udkom som skrevet i 1568. Titlen var Børne Spiegel og forfatteren hed Niels Bredal. Bogen var på bare 28 sider og var ikke prydet med illustrationer.

Indholdet var på rim, og titlen, der kan oversættes børnespejl, var en i tiden meget typisk måde at skrive på. Børn kunne ud fra de forskellige bud i bogen lære, hvordan man i tidens ånd blev et rigtigt barn.

De fornemste lærdomme var hermed for første gang på tryk for børn, og børnebogens meget belærende og retningsanvisende form fortsatte langt op i tiden, og blev faktisk først rigtig afløst, da der 1967 blev udgivet en række værker, hvor forfattere i høj grad skrev om nye typer af børn - børn der gik i kødet på de voksne, børn der ikke ville finde sig i noget, og børn som ikke nødvendigvis levede i en familie, selv hjemløse blev børnenes venner i forskellige skildringer.

H.C. Andersen var dog i sin tid ikke sen til at udfordre genren. I sine eventyr fortalte han om emner der hidtil havde været uhørte, og ikke om han samtidig lod børnene komme til orde.

Der opstod voldsomme diskussioner, da han lod prinsessen på ærten have særlige evner og i mange af hans andre eventyr, hvor død og druk optrådte. HC. Andersen var med sine eventyr Eventyr, fortalte for børn skelsættende for den danske børnelitteratur - med ham kom også replikkerne ind i litteraturen til børn.

De 'rigtige' børn

Med sin gennemgang af børnelitteraturens udvikling har Torben Weinrich samtidig forsøgt at give et billede af, hvordan man i de forskellige perioder har betragtet samfundets yngste borgere.

Bogen er delt op i tre hovedperioder - adskilt af tre overgangsperioder, hvor brydningerne har været voldsomme, og der er sket radikale ændringer inden for børnelitteraturen og samfundet generelt: Slutningen af 1700-tallet og begyndelsen af 1800-tallet med store reformer, slutningen af 1800-tallet, hvor det danske samfund opdelte sig efter politisk orientering, og blev mere organiseret og endelig beskriver Torben Weinrich overgangsperioden, der samtidig afslutter de 400 års børnelitteratur historie. Med forfatterens ord - "modsætningernes tid".

'Historien om børnelitteratur - dansk børnelitteratur gennem 400 år' udkommer i dag på Branner og Korch

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her