Læsetid: 3 min.

Bogart-Ole og hele Danmarks Ulf

Ny, rar samtalebog med både humor, smertepunkter og hengemt revy-snik-snak
16. december 2006

De ser så rare og godmodige ud, som de står der på forsidefotoet, side om side, filmkenderen Ole Michelsen og skuespilleren Ulf Pilgaard. De ser glade og alligevel sårbare ud, som var det et familiefoto.

Det er også den venskabelige og familiære tone, der præger Jakob Kvists samtalebog med de to barndomsvenner, der mødte hinanden for knap 60 år siden i første klasse på en skole på Frederiksberg. Siden da har de fulgt hinanden som nære venner og fortrolige. Og gennem bogens ligefremme og yderst læsevenlige samtaler sidder man med ved bordet på terrassen på Mallorca og får et nært indblik i de to liv, der rummer det hele: kærlighed, forældre, børn, glæder, sorger, sygdom, succes, fødsler, dødsfald, smerte, helbredelse, sceneskræk, inspirationer og humoristiske indfald.

Bogen er delt ind i 21 kapitler, der skiftevis tager udgangspunkt i Michelsens og Pilgaards liv og blik tilbage, mens den anden ivrigt, jovialt og drillende kommenterer og udbygger. Stemningen er lun, indforstået og venskabelig. Det er to bløde, følsomme mænd, der kender hinanden godt, og som både kan pirke til hinanden, lave gas og bakke op.

Selverkendelse

Der er ikke tvivl om, at skæbnen har været hårdest ved Ole Michelsen, hvor Ulf Pilgaard er strøget lettere gennem livet. Tab og svære tider har præget filmkenderens liv. Man får indblik i, hvordan det var for Michelsen som ung dreng at leve med tavsheden og savnet efter faderens selvmord. Og om de skygger det har kastet ind i hans voksenliv. Michelsen beretter om at miste sin unge kone ved en trafikulykke. Hun var hans livs kærlighed og mor til hans dengang tre-årige datter. Han fortæller åbent om den rødvinsglæde, der sammen med hatten og forkærligheden for fransk film startede som Bogarts adelsmærke, men som siden udartede sig til en ødelæggende alkoholisme. Og om de knugende udsigter til at miste datteren Trine, der er syg af en uhelbredelig cancer-sygdom.

Michelsens åbenhed, vidtrækkende selverkendelse og insisterende ærlighed stiller ham stærkt i samtalerne i denne bog. Det er en prøvet mand, der forholder sig meget reflekteret til sit liv, valgene og fortiden. Uden fortrydelse eller bitterhed. Uden slør eller slinger.

Privilegeret

Ulf Pilgaard er straks mere dansende og koket. 'Hele Danmarks Ulf' har på mange måder har levet et privilegeret liv med godt familieliv, succesfuld karriere og villa ved Strandvejen. I forhold til Michelsen er han mere tilbageholdende med at tale om sig selv i privaten. Et sted fremhæver han sin aftale med ægtefællen og børnene om at holde lukket for hjemmelivet. Bag det lune smil - der kigger frem af linjerne - er præstesønnen Pilgaard en reserveret person. Men barndomslivet er hans eget, og her er Pilgaard nærvæ-rende. Særligt når han filosoferer over det problematiske forhold til faderen, der på overfladen var en charmerende og idealistisk præst på stenbroen, men på bun-den alligevel usikker og i tvivl. Når de to gamle venner følsomt og åbent diskuterer deres forhold til døden. Og når Pilgaard med næsten barnlig entusiasme hengiver sig til anekdoterne om sin professionelle fader-figur, Dirch Passer, som han ar-bejdede tæt sammen med i en lang række revyer, dengang Pilgaard var en ung og mindre erfaren skuespiller.

Men al den forblommede Dirch Passer-fascination, som Ulf Pilgaard bruger meget af sin taletid på at underholde med, er trættende i længden. Der er ikke så meget nyt i det. Og for mig, der ikke er nogen stor revy-elsker i forvejen, bliver snik-snakkende anekdoter om bøvl i Cirkusrevyen for 40 år siden aldrig rigtig underholdende.

Der er for meget glemt og hengemt fortid i det, og for lidt livsvisdom. Og er det ikke netop de samtalebøger, der siger noget om livet i bred forstand, der får mange læsere og bestsellerstatus? Noget læseren kan lade sig inspirere af, blive klogere af, bruge måske. En slags samtaleterapi i lightversion på bog. Eksempelvis mønstrer bogen med Møllehave og Benny Andersen to herrer, som også professionelt har forholdt sig filosofisk og kunstnerisk til det at være i live. Og det skinner igennem, ligesom også Michelsens livsrefleksioner indtager og beriger samtalen med Pilgaard. Her er der liv, ærlighed, smerte og erkendelse at øse af. Og det skal der til!

* Jakob Kvist: Ole Michelsen & Ulf Pilgaard. Barndomsvenner. Krydsklippede erindringer. People's Press. 306 sider, 299 kr. ISBN 87-7055-001-8.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her