Læsetid: 3 min.

Bogen var for stor

Derfor røg sekvensen af Manjana, den endeløse sang flimrende igennem hudens pupiller i nedstyrtningsskakten. Bogreolen blev både glad og lettet
2. august 2005

Det var et meget fyldigt værk, Dan Turèll havde skrevet. En halv meter i højden og en kvart i bredden for nu at overdrive blot en smule. Digert tilmed. Bogen var ikke til at placere i en normal bogreol, hvorfor den altid skulle ligge på tværs oven på de andre bøger. I de år flyttede jeg en del rundt fra adresse til adresse, og hele tiden flyttede bogen med. Hver gang jeg skulle placere den på ny, blev jeg grebet af irritation. Jeg overvejede at smide den ud, og til sidst røg den da også i nedstyrtningsskakten. Så var det problem løst. Tanken om kassationen vil uden tvivl virke smertelig på en og anden af forfatterens mange fans. Især når man tager i betragtning, at bogen var dedikeret af forfatteren selv. Han var min ven, og han havde givet mig den som en gave, da den udkom. Det var og blev noget rod med det ubekvemme format. Bogreolen fik det meget bedre bagefter, og det samme gjorde jeg. Også fordi bogen på anden måde irriterede. Det var i den Turèll-periode, hvor det skulle være så skidesmart. Han havde forlæst sig på amerikanske forbilleder, Burroughs og beatnikkerne. Så ville han prøve at skrive som dem. Sådan lidt flyvende og med let hånd.
Derfor, fordi det ikke var hans eget, blev det meget udvendigt og derfor relativt uinteressant.
Jeg tvivler på, at bøgerne fra dengang overhovedet lader sig læse i dag. Ofte var det noget med at sidde på en café og skrive de sætninger ned, der sådan lige kom til ham. For at det ikke skal være løgn tilmed på engelsk. Men bevares- hvad man kunne se, var, at der en anderledes energi i dem, en vilje til ikke at være som de andre i dansk poesi og prosa.

Tom Wolfe-efterligning

Bogen hed Sekvens af Manjana, den endeløse sang flimrende igennem hudens pupiller.
Det var hans eget påfund, men så alligevel ikke. Han havde det fra Tom Wolfe, der i 1965 havde udgivet new journalism-bibelen med den swingende titel The Kandy-Kolored Tangerine-Flake Streamline Baby. Dette var noget nyt - dengang. Hvilket det så ikke var, når Dan Turèll et tiår senere udgav Onkel Dannys dadaistiske disc-jockey djellaba jazzjungle joysticks (1973) og Onkel Dannys drivende dansende dirrende dinglende daskende dryppende danske dåsedigte (1974). Kan påvirkningen være mere tydelig?

Riv selv

Det skulle være så skidesmart. Og det skulle formatet altså åbenbart også ved ikke at være som de andre bøger på hylden, men noget for sig selv. Jeg gentager, at jeg var ligeglad - og bedre kunne forstå, når f.eks. Vagn Steen varierede normalbogens format i de små almanakker Skriv selv og Riv selv. Eller hullebogen, et lille hæfte med et fysisk hul igennem. Hullet som tema. Også Andy Warhol forsøgte sig med anderledes bøger - en bog med indlagt grammofonplade, noget nyt dengang - og en pop-up-bog, hvor bl.a. et slot af papir rejste sig, når man åbnede den.

Stjålet biblioteksbog

Format kan være så meget, og Dan Turèll fik bevist sit på flere forskellige måder senere. Først med Vangede Billeder fra 1975 og året efter med Live-Show Feed-Back, der trods den - igen - skidesmarte titel, er en af hans allerbedste bøger. Små, fortættede kortprosastykker med forankring i personlige oplevelser. Den har jeg ikke tænkt mig at smide ud. Mit dedikerede eksemplar er en biblioteksbog, som forfatteren personligt havde stjålet fra Hørsholm Bibliotek. Manjana, den endeløse sang flimrende igennem hudens pupiller kan stadig give anledning til irritation. Ikke den i sig selv nu så mange år efter, men mere når yngre litterater, som jeg har set, henført skriver, at den er et hovedværk i forfatterens produktion. Det er den på ingen måde, men de skal jo være så skidesmarte og gøre sig interessante ved at fremhæve noget helt andet, end det der er evident. Profilering hedder det. De vil sikkert hævde, at det store format var genialt, netop fordi det var på tværs og ikke var pasform, en stille protest mod ensretningen i den danske bogreol. Men den hopper vi ikke på.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her