Læsetid: 4 min.

Bold eller Fakta

15. juni 2002

DET VIGTIGSTE kriterie for at få job hos os er, at du er et menneske og ikke et eksamensbevis, hedder det i jobbeskrivelsen for medarbejdere i supermarkedskæden, Fakta. Og et menneske var butikschef Dennis Osbæck, da hans skridt forleden førte ham bort fra den mellemlagrede Thiese-ost, lage-rejerne, de panerede kyllingeburgere, jumbobleerne og de ultrasofte klenex’er (spar 3.90 kr). Han gik ind i baglokalet, installerede et tv-apparat og låste døren efter sig. Nu ville han se fodbold, for der var dømt folkefest, og Danmark skulle spille mod Uruguay. Det ville han ikke gå glip af.
Men der gik ikke mange minutter, efter at ledelsen havde erfaret dette kætteri, førend Dennis Osbæck var fyret på gråt papir. Fakta har nemlig en regel om, at man ikke må se tv i butikkerne, uanset hvad.
Ikke sådan, at Fakta ikke har et forhold til sport. Supermarkedskæden har endog sit eget professionelle cykelhold, Team EDS Fakta, og ud over stanglakrids sælger man både stangtennis og mondobolde, ligesom man i butikken kan vinde en Adidas sportstaske, så man kommer til at »se godt ud på fodboldbanen.« Heller ikke sådan, at Fakta ikke har sans for det nationale. Således prydes Ugens Tilbudsavis, kædens populære kulturtidsskrift, af rød-hvide dannebrogsflag, strøet ud med rund hånd.
Hvorfor så denne drastiske beslutning om ikke bare et gult, men et rødt kort...når nu alle andre arbejdspladser, endog nogle andre forretningskæder, havde travlt med at stille små og store apparater og storskærme op de mest utænkelige steder, så nationen ikke glip af sin stolthed?

FAKTA HAR sine principper, og man må sige til kædens ros, at ud fra dem var der ingen slinger i valsen. Mærsk McKinney Møller ville sikkert have sendt Faktaledelsen et anerkendende nik, hvis det ikke lige var, fordi hans hjerte (og penge) ligger hos Netto. Men en hård hånd i ledelsen, det er hvad han har tjent sine skibsmilliarder på (ud over dem, han arvede fra farmand.) En
militærisk disciplin, hvor eksamensbeviset er lige så
vigtigt som det menneskelige – eller vigtigere. Mærsks personalekodeks er ganske barsk.
Der skal nok være en del mennesker, der finder Faktas sejlen i Mærsks kølvand i orden, nemlig det store kvindepublikum og det lille mandepublikum, der synes, det er for meget med al den fodbold. I Fakta kunne de finde et fristed, et beskyttelsesrum, mens roligans råbte sjove lyde i gaderne, og boldene for hen over de koreanske og japanske baner (hvis kunderne da vidste det). Men måske har Fakta alligevel undervurderet virkningen af sin personalepolitik, for som Johnna Weizer fra Solrød Strand skrev i et læserbrev i Ekstra Bladet: »Jeg håber inderligt, at folk vil handle i Netto i stedet for Fakta efter sagen med den fyrede medarbejder...(...)...en forretningskæde med en sådan indstilling til Danmarks nationalsport fortjener ikke, at vi lægger vores penge hos dem. Derfor: Støt Netto, som oven i købet har været med til at betale en storskærm på Rådhuspladsen.«
Se, den forbrugerboycot vil hr. Møller nok ikke have noget imod, og måske er han alligevel ikke så barsk som Faktafolkene, når det kommer til stykket. Han har vist sit nationale sindelag ved at retablere Kastelsvoldene, donere Amaliehave til Dronningen samt sørge for at fregatten Jylland ikke synker. Vidste De, kære læser, at han også er manden bag et humanoidt fodboldhold, der netop har vundet VM i Korea for minirobotter? Holdet er udviklet ved McKinney-Møllerinstituttet for Produktionsteknologi på Syddansk Universitet, der udsendte en pressemeddelelse herom i går. Der forlyder intet om, hvorvidt Mærsk McKinney selv spillede med, endsige scorede.

FRA FAKTAS side forsvarer man sig med, at man i forvejen havde udsendt forholdsreglerne om, at fodbold ikke måtte ses i de 237 butikker i kæden. Fyringen skyldes, at Dennis Osbæck overtrådte reglen mod bedre vidende. Osbæck henholder sig til, at han som chef har ret til at administrere sin arbejdstid, herunder frokostpausen, som han så timede til matchen. Desuden at tv-apparatet ikke stod i selve butikken, men i baglokalet. Med andre ord: Et spidsfindigt juridisk forhold kræver sin afgørelse ved højere instanser. I øvrigt er bagbutikskulturen i Danmark traditionelt til for, at man kan trække sig tilbage, når man ikke lige ekspederer,og få en sludder og en øl med kollegerne, evt. følge lidt bold på tv. Se bare døgnkioskerne og tobaksforretningerne.
Faktas fejltrin består i, at man ikke har haft respekt for det, der i Starwars-filmene hedder the force. Hvad bliver det næste...en wimbledon-kamp i tennis? spørger fyrecheferne, men der er ingen sammenligning. Danmarks kampe i slutrunder er omfattet af the force – en kraft,
der er større end den enkelte arbejdsplads. Det er Wimbledon ikke. Fordelen for Dennis Osbæck er, at han i dag med sindsro kan læne sig tilbage i en festivalstol med kopholder (99 kr.) og nyde Danmarks kamp mod England over fire poser salte fisk og søde killinger, købt i Fakta for 25 kr. (besparelse 10.80 kr.) Skulle han ønske
at få sin sag prøvet, anbefales han at gå direkte til Jan Heintze, René Henriksen og Ebbe Sand, der står over både arbejdsretten og Højesteret, når det gælder fyringer. Samt ansætte Stig Tøfting som forsvarsadvokat.

Bjørk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her