Læsetid: 2 min.

'Boligforening spænder ben'

83 lejere i Farum vil gerne købe deres almene bolig. Men ifølge deres formand møder de stor modstand fra boligforeningen AAB
16. oktober 2006

Stor træghed med papirarbejde, amatøragtig hjælp og benspænd. Det er reaktionen fra Arbejdernes-Andels-Boligforening (AAB) på, at beboere i Farum nord for København ønsker at købe deres almene boliger.

Det fortæller Lone Bislev, som er formand for AAB afdeling 88, kaldet Fuglsangpark.

Beboerne i 83 ud af 146 lejeboliger skrev i fjor under på, at de gerne vil købe deres bolig, men AAB stritter imod deres ønske.

"Boligforeningen har modarbejdet vores ønske om at købe gennem hele processen. Eksempelvis har AAB været så længe om og så dårlig til at udarbejde forslag til vedtægter for en ejerforening, at utilfredse lejere nu selv vil betale en advokat for at gøre det. AAB er ellers forpligtet til at arbejde med og ikke imod os," siger formand Bislev, der til hverdag er mægler af erhvervsejendomme.

Leje steget 35 pct. på tre år

Hun er overbevist om, at det vil være bedre for hende at være ejer.

"En alt for stor del af vores leje forsvinder i dag i overadministration, for AAB bliver styret frygtelig uprofessionelt. I løbet af bare tre år er min husleje steget med 35 procent, så jeg nu betaler 8.900 kr. for 109 kvadratmeter. Ved at blive ejer kan jeg både få det billigere og bedre," siger Bislev.

Farum Kommune og Socialministeriet har godkendt beboernes ønske om at købe deres lejligheder. Men AAB har sammen med Boligselskabernes Landsforening anlagt en sag ved Østre Landsret, fordi de ønsker at få rettens ord for, at boligforeningen har det fulde ejerskab til Fuglsangpark. Landsretten kommer nok med en kendelse i december, og den bliver måske anket. Det lange forløb irriterer Bislev, der siger:

"Vi har en god beboersammensætning i dag. Men den er ved at skride, fordi de ressourcestærke ikke vil vente på retssystemet, så de flytter i privatboliger og bliver erstattet af folk med mindre økonomisk og menneskeligt overskud."

Formanden for AAB, Peter Hjorth, siger om retssagen:

"Jeg har været medlem af nogle boldklubber, men når jeg har meldt mig ud, har jeg ikke lige taget nogle bolde og net med. På samme måde er det i almene boliger: Man må acceptere, at ejerskabet ligger i foreningen. Det regner vi med at få medhold i ved Landsretten."

Afviser beskyldninger

Beskyldningerne om at modarbejde de købelystne beboere i Fuglsangpark afvises delvis af Hjorth.

"Jeg kan godt forstå, at beboerne i Fuglsangpark gerne vil have del i den store værditilvækst, som boligejere oplever. Men i AAB har vi vurderet, at der ikke for foreningen som helhed er noget at vinde i forhold til at få en bedre beboersammensætning ved at sælge boligerne. Derfor har vi lige fra begyndelsen af været imod salg. Men jeg synes, at vi loyalt over for de købelystne har fortalt om mulighederne; om den usikre situation retssagen sætter dem i ved et eventuelt køb; og i øvrigt givet dem den hjælp som de har krav på."

Når huslejen er steget i Fuglsangpark hænger det ifølge Hjorth sammen med nødvendige forbedringer - bl.a. af facader.

Han oplyser videre, at udgifterne til administration i AAB er lave sammenlignet med andre boligforeninger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her