Læsetid: 3 min.

Boligskat giver billigere boliger

Boligpriserne er eksploderet, men det vil en øget boligbeskatning kunne gøre noget ved, mener Morten Homann, boligordfører for SF
19. august 2005

Øget boligbeskatning vil tage toppen af huspriserne, så også de unge familier kan flytte ind. Det mener Morten Homann, der er boligordfører for SF. Partiet har foreslået, at gevinsten af boliger, som er mere end 3.5 millioner værd, skal beskattes med 25 procent. Samtidig skal ejendomsværdiskatten frigøres fra regeringens skatteloft.

- Hvorfor er det rimeligt at hæve beskatningen af ejendom?

"Boligejerne har uden at løfte en finger tjent milliarder på det danske boligmarked på grund af de stigende ejendomspriser. Jeg synes ikke, det kan være rimeligt, at folk fuldstændig skattefrit kan tjene flere millioner på deres bolig, samtidig med, at skoler forfalder og uligheden i det danske samfund vokser."

- De mennesker, der sidder i boligerne, får ikke noget ud af det, mens de sidder der. Ofte har de store boliglån, så hvorfor skal boligskatten hæves?

"En øget ejendomsværdibeskatning er netop noget, der kan tage toppen af huspriserne. Dermed bliver det billigere for unge familier at komme ind. Det, vi samtidig vil gøre er, at vi sænker indkomstskatten, så folk med mellemstore og små indkomster får en fordel ud af det. Det betyder, at selvom de betaler mere i boligskat, så får de en lavere indkomstskat. Samlet set, giver det så et plus."

Lukket land

- Hvorfor er den nuværende boligbeskatning uholdbar?

"For det første, fordi boligpriserne er så høje, at boligmarkedet er lukket land for en rigtig stor del af befolkningen. Men også fordi skattestoppet har gjort, at boligpriserne er eksploderet, så vi bliver nødt til at gøre noget, hvis ikke boligmarkedet skal blive endnu mere opdelt, end det er i dag."

- Hvordan vil højere boligskat kunne påvirke prisstigningen af boliger?

"Hvis man hæver den løbende beskatning, så vil det være med til at sænke priserne, det har de økonomiske vismænd peget på flere gange. Priserne ville falde eller i hvert fald stige mindre, end de ellers ville have gjort."

- Men vil det ikke betyde, at især de nye boligejere kommer til at sidde hårdere i det, netop fordi de får en øget udgift hver måned?

"Boligpriserne vil falde tilsvarende, så den samlede udgift vil blive langt mindre. Det her er altså noget, der vil gavne førstegangskøbere. Dem, der vil tabe på det, er de boligejere, der allerede har købt og dermed fået store gevinster."

- Vil det ikke stadig betyde, at førstegangskøberne sidder hårdere i det på kort sigt?

"Det er derfor, vi foreslår den samlede pakke, hvor vi siger, at boligbeskatningen stiger her og nu, samtidig med at vi nedsætter indkomstbeskatningen tilsvarende."

- Hvilke konsekvenser vil en øget boligbeskatning få for sælgerne?

"Det er klart, at det vil betyde, at man får lidt mindre for sin bolig, når den bliver solgt i den anden ende. Det betyder altså, at der er nogle, der ikke tjener to millioner på deres bolig, men noget mindre. Det synes jeg absolut er til at leve med."

Godt sted at starte

- Mange boligejere flytter videre til en ny bolig i samme dyre område. Hvordan hænger det sammen med en øget boligbeskatning?

"Prisen på det, de flytter videre til, falder jo også. Det er kun, hvis de vil have pengene i hånden, at de taber på det...Hvis det bare er spørgsmål om at indkassere gevinsten på et par millioner, som man har fået skattefrit, fordi huspriserne er steget, så synes jeg, det er fair nok, at vi bruger nogle af de penge på at sænke skatten og bygge nogle flere boliger."

- SF vil gå ind og tage 25 procent i skat af den gevinst, der er på boliger, der er mere end 3.5 millioner kroner værd. Hvorfor ikke gå hele vejen og beskatte gevinsten af al boligsalg?

"Vi vil være helt sikre på, at det ikke betyder, at boligmarkedet går i stå, fordi boligejerne holder op med at sælge deres boliger. Derfor gør vi det kun med de meget dyre boliger. Det er der, hvor folk typisk har fået meget store gevinster. Hvis man laver en beskatning af avancen, når boligen bliver solgt, så er der jo en risiko. Og derfor synes jeg, man skal starte det sted, hvor risikoen ikke er så stor, nemlig ved de store millionvillaer."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu