Læsetid: 1 min.

Bolivia: 'Mission gennemført' - gasselskaber accepterer nationalisering

Bolivias regering og de multinationale olie- og gasselskaber, der opererer i landet, trak spændingen ud til det sidste. Men Evo Morales' kontroversielle nationaliseringskabale er nu gået op - 10 multinationale selskaber har skrevet under på nye historiske kontrakter, der giver staten kontrol over salg og eksport af naturgassen
31. oktober 2006

"Mission gennemført. Mission gennemført med hele det bolivianske folk," sagde Evo Morales, efter direktørerne for selskaberne havde skrevet under på kontrakterne.

Det skete på symbolsk vis i den samme hall i præsidentpaladset, hvor den tidligere præsident Gonzalo Sanchez de Lozada 10 år tidligere skrev under på kontrakter, der privatiserede det statslige olieselskab YBPF. Han blev senere jaget ud af lan-det efter demonstrationer i 2003.

"Bolivia vil nu ikke som før være en tigger-stat med mange sociale problemer," sagde Morales. "Med disse nye kontrakter vil vi løse de økonomiske problemer i landet."

Ifølge regeringen får Bolivia nu en indtægt på en milliard dollar i år og fire milliarder om året fra næste år.

Hvis ikke selskaberne havde skrevet under på nye kontrakter, der accepterede spillereglerne i Evo Morales' nationaliseringsdekret fra 1. maj inden seks måneder, dvs. 28. oktober, måtte de forlade landet.

Men de sidste kontrakter blev underskrevet lige efter midnat 28. oktober, heriblandt kontrakter med de to vigtigste selskaber, det brasilianske delvist statsejede selskab Petrobras og det spansk-argentinske Repsol YPF.

Valgløfte

De ejede før de nye kontrakter henholdsvis 45,9 og 21,9 procent af gasreserverne i Bolivia.

Repræsentanter for begge selskaber har udtalt, at de nye kontrakter stadig giver dem mulighed for en god indtjening og juridisk sikkerhed. De accepterede en skattestigning fra 50 procent til 82 procent og vil investere mellem en og halvanden milliard dollar i udforskning og produktion af gas i de næste 30 år. Denne investering er livsvigtig for landets olie- og gasindustri, sagde energistyrelsen.

Gennemførelsen af denne såkaldte nationalisering, der var Evo Morales' vigtigste valgløfte sidste år, er en kæmpe succes for den indianske præsident og fagforeningsleder. Dels havde mange af selskaberne truet med at forlade landet, og dels havde mange energi-analytikere afvist, at det kunne lade sig gøre. Samtidig har oppositionen i de seneste måneder kritiseret Morales for, at forhandlingerne gik for langsomt og true med at spænde ben for nationaliseringen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her