Læsetid: 2 min.

Bolledej eller parallelverden

Lidt om at tæske i sprog, bolledej og parallel-verdener: Skal man råbe pik og skride eller skal man råbe pik og blive?
8. februar 2007

Man kan ind imellem føle trang til at give sproget et godt lag tæsk for dets løsagtighed. Det ville ganske vist samtidig betyde, at man også måtte tæske det for dets rigdom, men alligevel. I min 'Dansk brugerordbog', som jeg i det små har indsamlet og nedskrevet, er ordet 'service' blevet revideret for et års tid siden. Meget tyder på, at ordet er blevet til noget i stil med dét, Dansk Sprognævn ville kalde et pendulord, nemlig et ord, hvis betydning har gjort et sving over i sin modsætning. Et andet eksempel på samme kunne være ordet fairtrade, som jeg for et stykke tid siden hørte nyfortolket som "skævvridning af konkurrencevilkårene"- i DR2's Deadline vistnok.

Men tilbage til "service". Det betyder ikke længere at tjene eller betjene nogen, nej, det står derimod for kontrol. Det har mange i dette land - som har en Udlændingestyrelse ved navn Udlændingeservice - nok for længst bemærket. Det kan også bare være, at ordet har været en tur i en "parallelverden, hvor plus bliver til minus og hvor hvidt bliver til sort"; hvilket poetiske indslag kom fra Pia Kjærsgaard forleden, i anledning af visse udlægninger af en ny meningsmåling i Jyllands-Posten - som viste, at der nu er 34 procent af danskerne, som mener, at udlændingepolitikken er for stram, 42 procent, som mener, at den er tilpas og 18 procent, som mener at den er for slap. En meningsmåling som antyder en stigning i antallet af 'slappere' og et fald i antallet af 'strammere' - for nu at udtrykke det på en køn dansk måde.

Et nybrud

Dette blev af forskellige kommentatorer udlagt som et vendepunkt i danskernes holdning til udlændingepolitikken. Heriblandt Jørgen Goul Andersen, professor ved Århus Universitet, som mente at udlændingepolitikken ligefrem kunne blive en tabersag for regeringen ved næste folketingsvalg. Også de Radikales udlændingeordfører Simon Emil Ammitzbøll mente, at der var tale om et nybrud.

Pias poetiske tale angik netop disse udlægninger. For hende er meningsmålingen et klart udtryk for, at langt de fleste danskere er tilfredse med den nuværende udlændingepolitik, og hun mente, at alle andre udlægninger af tallene måtte komme fra førnævnte parallelverden.

Nu hører jeg til dem, der længe har håbet på, at dét, jeg levede i, bare var en parallelverden, hvor der blev op og ned på tingene, men at den rigtige verden snart ville dukke op igen. Men jeg må indrømme, at jeg er tilbøjelig til - med smerte - at give Kjærsgaard ret i hendes fortolkning af situationen; kontrol er formodentlig lige netop den type service, som flertallet ønsker.

Sproget er trægt

Det eneste opmuntrende ved sagen er, så vidt jeg kan se, at stramninger af udlændingepolitk ikke længere er på tapetet for Venstre og Dansk Folkeparti i valgsammenhæng - og hvor skønt vil det ikke i sig selv være at slippe for de evindelige skræmmekampagner og den evindelige bolledej, som man skiftevis har brækket sig over og slået i i løbet af de sidste år! Hvad angår forhåbningerne om endnu en revidering, altså tilbageføring, af ordet 'service' i min brugerordbog er jeg mindre optimistisk - for ligeså løsagtigt sproget kan være, ligeså trægt er det også-

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her