Læsetid: 2 min.

Bombens fader på dødslejet i husarrest

Abdul Qadeer Khan, det pakistanske atom-programs 'fader', der blev beskyldt for at sælge sin viden videre til Iran og Nordkorea, ligger nu på dødslejet. "Kahn dræbes langsomt," raser den islamiske opposition, der beskylder Musharraf for at danse efter USA's pibe
IAtmforskeren Abdul Qadeer Khan er blevet folkeje i Pakistan på trods af hans salg af atomhemmeligheder. Pakistans regering har anbragt den syge forsker i husarrest, men bl.a. informationsminister Mohammed Ali er nød til at træde forsigtigt i forhold til folkeopinionen.

IAtmforskeren Abdul Qadeer Khan er blevet folkeje i Pakistan på trods af hans salg af atomhemmeligheder. Pakistans regering har anbragt den syge forsker i husarrest, men bl.a. informationsminister Mohammed Ali er nød til at træde forsigtigt i forhold til folkeopinionen.

23. juni 2007

Han blev hyldet som en anden helgen, da han i 1998 lod sit land følge naboen og ærkefjenden Indien ind i klubben af illegale atommagter. Atomvidenskabsmanden Abdul Qadeer Khan gjorde Pakistan til verdens første atomrustede muslimske land, og det var dengang vanskeligt at finde en pakistaner, der ikke støttede denne styrkede globale status.

Der gik dog ikke længe, før der kom pletter på ryet. Stadig stærkere beviser pegede på, at Khan havde videresolgt atomteknologi og viden til Iran, Nordkorea og Libyen. Og i 2004 erkendte han det ulovlige eksporteventyr.

"Mine intentioner var gode, men min dømmekraft dårlig," sagde en brødbetynget Khan dengang på pakistansk fjernsyn. Nu ligger den kontroversielle nationalhelt på dødslejet, eller det vil sige, sådan har den pakistanske opposition i hvert fald valgt at tolke nyheden om den 70-årige Khans prostatakræft.

Det har skabt en ny indenrigspolitisk krise for den i forvejen hårdt pressede kuppræsident Pervez Musharraf. Han benådede Khan i sin tid, men beordrende ham samtidig i de facto husarrest, der blandt andet betyder, at myndighederne skal godkende al kontakt med mennesker udenfor Khans familie. Nyheden om den gamle videnskabsmands helbredsproblemer har fået oppositionen til at lange hårdt ud efter den USA-venlige Musharraf, som de beskylder for at ydmyge nationalhelten for at tækkes amerikanerne.

"Dr. Abdul Qadeer Khan bliver langsomt slået ihjel. Det er skamfuldt," tordnede Tehmina Daultana, leder af oppositionspartiet Pakistan Muslim League onsdag i parlamentet.

Den største helt

Hendes vrede var et ekko af stemningen på gaden, rapporterer den pakistanske avis nyhedsservice ATP.

"USA ønsker ikke, at muslimske lande har atomvåben. USA vil ikke stoppe Israels atomplaner, men er imod gode mennesker som Dr Khan," siger en chauffør i hovedstaden Islamabad.

Muna Khan, redaktør ved det pakistanske dagblad The Dawn medgiver, at Khans person har potentiale til skabe store problemer for den siddende regering.

"Han er en stor helt, og mange oplever, at vi skylder ham vores tak for, at vi er et uafhængigt land, som der er nogen respekt omkring," siger Muna Khan.

Samtidig er spørgsmålet om Irans ret til atomvåben et potentielt splittende tema i Pakistan. "At USA støtter Indiens atomprogram direkte, mens de nægter det muslimske Iran retten til et civilt program, kan nemt skabe sammensværgelsesteorier," siger Muna Khan.

Tvivl om troværdigheden

Flere oppositionsledere har krævet, at begrænsningen af Khans færden og kontakter ophæves. Det afviser en talsmand fra regeringen.

"Dr. Khan får den bedste behandling," garanterede han og sluttede: "Anklagerne imod Khan har sået tvivl om Pakistans troværdighed i Vesten. Så længe der ikke er kommet en afklaring i sagen om Irans atomprogram, tror jeg ikke, at vi kan tillade ham fri bevægelighed og derved risikere at se ham stå over for lignende anklager igen."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her