Læsetid: 2 min.

Bondam: Han skal skjules et andet sted end Krogerup

Krogerup Højskoles bestyrelsesformand Klaus Bondam er glad for at kunne sætte fokus på en uheldig udlændingepolitik ved at have den afviste asylansøger Alae Ghaedi boende på højskolen - men kun indtil politiet banker på døren
12. oktober 2005

- Hvordan har du det som bestyrelsesformand med at have en afvist asylansøger boende på Krogerup Højskole?

"Erik Boel (Krogerups forstander, red.) ringede til mig og spurgt, om det var i orden at have ham boende, og det synes jeg, det var. I hvert fald indtil politiet decideret står ude foran højskolen og banker på for at få asylansøgeren udleveret. Der vil jeg som bestyrelsesformand godt trække grænsen. Jeg synes dog, det er en fin ting at have ham boende på Krogerup for at gøre opmærksom på en uheldig udlændingepolitik," siger Klaus Bondam.

- Forstander Erik Boel har jo udtalt, at han om nødvendigt vil skjule Alae Ghaedi under jorden, hvis de danske myndigheder bibeholder, at de vil udvise ham. Hvordan har du det med det?

"Det vil så blive et andet sted end Krogerup, og det kan jeg på ingen måde sætte mig til dommer over. Det må være Eriks egen beslutning. Og jeg kan godt forstå ham. Han er jo en mand, der godt ved, hvad han gør, så det ville jeg slet ikke være nervøs for."

Menneskelig medfølelse

- Kunne du selv finde på at skjule en flygtning under jorden?

" Det falder mig ikke fremmed at huse en person under jorden, for det drejer sig om en naturlig menneskelig medfølelse. Men det er et svært moralsk dilemma at komme i, fordi du på den ene side har et demokrati med nogle spilleregler om at retsprincipperne skal overholdes, og så har du på den anden side nogle tungtvejende menneskelige hensyn. Så jeg ville medvirke til at skjule en mand under jorden til en vis grænse. Jeg ville ikke medvirke til at udøve vold for at skjule en person. Og det er også derfor, jeg har sagt til Erik Boel, at hvis det når frem til politi, så synes jeg ikke, vi skal være med længere - der går grænsen for mig. Men jeg synes, det er fint som manifestation, og det er også okay for at kunne vinde tid, så den pågældende asylansøger ikke bliver udvist" siger Klaus Bondam.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her