Læsetid: 2 min.

Bonos bukser

Rockstjernen Bono er gået rettens vej for at få udleveret et par 18 år gamle bukser, en hat og andre ting, som har stor affektionsværdi for ham
2. juli 2005

De fleste stjernerige, verdensberømte rockstjerner vil nok anse et par bukser, nogle øreringe, en Stetson-hat og en sweatshirt, hvoraf ingen har været båret siden 1987, for ligegyldige slagger fra en forgangen fortid. Men sådan ser Bono, den kendte frontfigur i gruppen U2 og dennes stærkt medieomtalte kampagne mod global fattigdom, ikke på det.

Ejerskabet til førnævnte effekter er således blevet genstand for forbitret retsstrid mellem U2 og musikgruppens tidligere stylist, Lola Cashman. I denne uge kom sagen for byretten i Dublin, hvor Bono - for hvem sagen var vigtig nok til at pille en dag ud af bandets turnékalender - personligt dukkede op for at lade sig afhøre.

De fire effekter har befundet sig i London-auktionshuset Christie's varetægt i de seneste tre år. Christie's måtte anse ejerskabet for uafklaret, da U2 protesterede imod, at Cashman ville sætte effekterne på auktion. Cashman skrev desuden på en sladderbog om sin tid som stylist for gruppen. Den udkom i 2003.

For U2 er det et ufravigeligt krav at få udleveret alle fire effekter, som Bono senest bar under gruppens Joshua Tree-turné i 1987. Ydermere kræver U2 at få udleveret omkring 200 polaroidsfotos, som Cashman tog i samme periode. U2's påstand er, at Lola Cashman stjal disse ting og tog dem med hjem i sin lejlighed i London efter U2's sidste koncert, der fandt sted i Arizona. Kort efter skiltes gruppens og stylistens veje, da de ikke kunne blive enige om en ny kontrakt. Hvad Cashman angår, bedyrer hun, at Bono forærede hende tingene i et anfald af overstrømmende glæde efter den sidste koncert.

Bono, som i retten var i jakkesæt og uden de obligate gråtonede solbriller, som er hans personlige kendetegn, sagde bl. a. følgende til retten: "Det kan godt være, at vi har mange penge og stor indflydelse, men vi bryder os ikke om at blive manipuleret rundt med, udsat for afpresning eller bog-trusler. Der kommer et punkt, hvor vi må sige: Nu er det nok!". U2 er "forstemt og frastødt" over Cashmans handlinger. Medlemmerne afviser hendes påstand om, at effekterne var gaver, som "latterlige".

"Det kan godt være, at det lyder som trivielle, døde ting, men det er de absolut ikke. De er utrolig vigtige for hele gruppen. De er en del af vores identitet og vores fortid, og vi ser det som helt afgørende, at vi får dem tilbage," sagde Bono i retten.

Ikke mindst Stetson-hatten har stor affektionsværdi, kunne man forstå på Bono, fordi den i højere grad end de andre ting har 'ikon-status'.

"Selvfølgelig ville jeg da aldrig have givet min hat væk. Det ville svare til, hvis The Edge (U2's leadguitarist, red.) forærede en af sine specialbyggede guitarer væk - noget, der aldrig vil ske."

Bono oplyste, at U2 undertiden har sat memorabilia til salg ved velgørenhedsauktioner.

"Men det er vi holdt op med. De andre syntes, at jeg var begyndt at auktionere for mange af mine solbriller væk," forklarede Bono.

Retssagen om Bonos bukser fortsætter. Til gengæld har 'primadonna'-striden mellem Paul McCartney og Bono om, hvem af de to der skal indlede dagens stort anlagte velgørenhedskoncert til fordel for fattige i Afrika - Live 8 - angiveligt fundet en løsning: Det gør de sammen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her