Læsetid: 2 min.

Borgmester sætter grænser for ytringsfrihed

Bibliotekarforbundet beklager Frederiksberg-borgmesters indblanding i bibliotekernes selvbestemmelse
6. oktober 2005

De konservatives kronprins, borgmester Mads Lebech, har forbudt Frederiksberg Kommunes biblioteker at lægge lokaler til offentlige arrangementer, der omfatter personer, som er dømt for en lovovertrædelse.

Det sker, efter Frederiksberg Hovedbibliotek for nylig var vært for et debatarrangement om ytringsfrihed for offentligt ansatte, hvor blandt andre den tidligere efterretningsofficer Frank Grevil deltog. Han er idømt fire måneders fængsel for at have udleveret en række hemmeligtstemplede Irak-vurderinger til pressen.

"Vores holdning er, at folk, der er dømt eller har en verserende retssag, ikke skal blåstemples af kommunen. Vi lader heller ikke hverken Jønke, Kurt Thorsen, Hizb ut-Tahrir eller nazistiske organisationer optræde ved kommunale arrangementer," siger Mads Lebech.

Usædvanlig indblanding

Formanden for Bibliotekarforbundet, Pernille Drost, finder det meget beklageligt, at borgmesteren på denne måde blander sig i et offentligt arrangement. Hun understreger, at et debatarrangement om offentlige ansattes ytringsfrihed i anledning af en aktuel bog falder "helt inden for de retningslinjer, som gælder for bibliotekernes virke".

I de overordnede principper for biblioteksarrangementer på Frederiksberg hedder det bl.a., at "Aktualiteten og det debatskabende er et af udgangspunkterne for arrangementsplanlægningen".

Borgmester Lebech siger, at de retningslinjer fortsat gælder, men at "biblioteksledelsen har indrømmet, at arrangementet med Frank Grevil 'var en smutter', og derefter udarbejdet et supplement til bibliotekernes interne retningslinjer, som fastslår, at personer, som er dømt eller har en verserende retssag, ikke kan optræde ved kommende arrangementer i biblioteksregi."

Mads Lebech afviser, at der er tale om politisk diktat.

"Det er bibliotekets eget initiativ," siger han og afviser et ønske fra Venstre om, at kontroversielle arrangementer fremover skal forhåndsgodkendes af kommunalbestyrelsen.

"Vi skal ikke have noget politisk tribunal," siger Mads Lebech.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Frederiksbergs stadsbibliotekar, Anne Møller-Rasmussen, eller fra en anden ansvarlig fra Frederiksberg Bibliotek.

Kommunens kulturchef, Jens Hall-Andersen, vil ikke tage stilling til, om det var forkert af biblioteket at afholde debatmødet med Grevil.

"Det er bibliotekernes afgørelse, hvilke arrangementer de laver, så længe de ligger inden for de retningslinjer, der gælder," siger han.

Politiske gidsler

Bibliotekarforbundets formand, Pernille Drost, mener, at de ansatte på Frederiksberg Bibliotek er blevet gidsler i et politisk spil, og finder det især beklageligt, at biblioteksledelsen tilsyneladende har fået mundkurv på.

"Det er bemærkelsesværdigt, at biblioteksledelsen ikke har ytret sig overhovedet i denne sag," siger hun og er særlig bekymret for, at politikernes indblanding på Frederiksberg skal danne præcedens.

Torsdag eftermiddag er Københavns Kommunes Hovedbibliotek vært for et lignende arrangement om ytringsfrihed, hvor Frank Grevil også deltager. Det har imidlertid ikke givet anledning til noget politisk kontrovers med Københavns Borgerrepræsentation.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her