Læsetid: 3 min.

Bred britisk kritik af islamister

Den offentlige opinion i Storbritannien har vendt sig imod islamister
8. februar 2006

"Det er indlysende, at tegningerne er meget stødende for hundreder af millioner af muslimer, men det ændrer ikke, at det er fuldstændigt uacceptabelt, at bøller kræver halshugning af danskere og at islamister glorificerer grusomhederne den 7. juli (da terrorister udløste selvmordsbomber i London, red.)".

Sådan siger det fremtrænde medlem af det britiske parliaments retsudvalg David Winnick til Information.

Sidste uge handlede debatten om Jyllands-Postens karikaturtegninger om den danske regerings håndtering af sagen. Det er ikke længere tilfældet.

Efter fredagen og lørdagens demonstrationer foran den danske ambasade i Knightsbridge i Londen er det islamisterne, som er i defensiven. Især plakater der opfordrede til vold er blevet kritiseret.

Selv moderate politikere som David Winnick mener, at det er på tide at gribe til drastiske midler, så som udvisning af radikale islamister.

"De, der er her midlertidigt, må forlade landet så snart som muligt. Dem, der har fået opholdstilladelse bør - så vidt det er retsligt muligt - have denne ret ophævet. Det er bedre for dette land, ja endog for det muslimske del af samfundet, hvis vi inddrager deres opholdstilladelse," sagde Winnick ifølge BBC.

Det er ikke kun i det regerende Labour parti, der har været skarp kritik af islamisternes demonstration.

Iain Duncan Smith - forhedværende formand for Det Konservative Parti - beskyldte mandag, i en debat i Underhuset, islamisterne for "hykleri".

"Det er besynderligt, at islamisterne i den grad er oprørte over disse tegninger. I årtier har medier i den arabiske verden trykt stærkt anti-semitiske tegninger, bl.a med hagekors. Det er blevet accepteret i Vesten. Men når andre gør det samme opfordrer de til død og ødelæggelse".

Ifølge Duncan Smith har regeringen valgt en blød linje over for islamistiske demonstranter, fordi Labour efter krigen i Irak har mistet støtte blandt muslimer, som traditionelt har været blandt partiets mest trofaste kernevælgere.

Kritikken kommer også fra fremtrædende muslimer.

"Vi må erkende, at der er enkelte individer i vores kreds, som er fascister, altså tilhængere af Osama Bin Laden, Jihad og deslige. Vi muslimer må begynde en debat om ytringsfriheden, om komikere og kunstneres ret til at udtrykke sig. Vi må gøre dette, fordi ytringsfriheden er af værdi," sagde Ghayasuddin Siddiqui fra det indflydelsesrige Muslim Parliament of Great Britain.

Paradoksalt nok kommer debatten kun en uge, efter at Underhuset stemte imod regeringens forslag om indførelse at forbud 'imod udtalelser, der kan føre til religiøst had'.

Lovforslaget var blevet skarpt kritiseret af en koalition af borgerrettigheds organisationer og kunstnere under ledelse af komikeren Rowan Atkinson - i offentligheden kendt for sin rolle som Mr. Bean.

Indenrigsminister Charles Clarke forsøgte opfordrede i går oppositionen til at støtte det forkastede forslag.Det blev afvist af oppositionen

"Det er allerede ulovligt at opfordre til vold. Det er ikke nødvendigt at indføre begrænsninger af ytringsfriheden for at beskytte borgerne", sagde den konservative leder David Cameron i en pressemeddelelse i går.

Reaktionerne kommer efter oplysninger om, at Omar Khayam, en af hovedmændene bag fredagens demonstration, var prøveløsladt for narkotikahandel. Under demonstrationen optrådte Khayam udklædt som selvmordsbombemand.

Khayam undskyldte i går sine handlinger.

"Det, jeg gjorde, var ikke bedre end det, den danske avis gjorde. Jeg undskylder uforbeholdent mine handlinger".

Politiet i London har samtidigt oplyst, at to mænd blev arresteret for at iværksætte en mod-demonstration. De to mænd, hvis idenditet er blevet tilbageholdt af politiet, uddelte løbesedler med kopier af Jyllands-Postens tegninger. De to mænd er ikke blevet tiltalt.

Som svar på en stigende kritik fra både regering og opposition nedsatte Londons øverste politichef, Ian Blair, i går en specialkommission. Kommissionen skal vurdere, om der kan rejses tiltale imod de demonstranter, som bar plakater, der opfordrede til vold.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her