Læsetid: 2 min.

Bred opbakning bag politisk pres på Cheminova

Oppositionen opfordrer miljøministeren til at gå ind i sagen om Cheminovas salg af farlige pesticider i Indien. V og K er enige
26. september 2006

Den danske kemivirksomhed Cheminova bør melde helt klart ud, hvornår den stopper produktionen af giftige pesticider i Indien.

Det var i går meldingen på tværs af det politiske spektrum, efter at Information i går skrev om virksomhedens salg af insektmidlet Monocrotophos til indiske bønder.

"Tiden er nu kommet. Cheminova kan ikke længere afvise at indgå en politisk aftale," siger Steen Gade (SF), der opfordrer miljøminister Connie Hedegaard til at gå ind i sagen.

"Hun bør optage forhandlinger med Cheminova om at indgå en bindende aftale om udfasning af Monocrotophos," siger Steen Gade.

Monocrotophos er et af i alt syv indiske Cheminova-produkter, der ikke er tilladt i EU. Det er skyld i tusinder af forgiftningsulykker og er på Verdenssundhedsorganisationen WHO's liste over særligt farlige stoffer. Information har talt med tre af verdens største kemiproducenter, der alle har stoppet produktionen, men Cheminova vil fortsætte produktionen, i hvert fald i fem år.

De konservatives miljøordfører Christian Wedell-Neergaard mener, at Chemi-nova bør følge konkurrenternes eksempel.

"De kan have haft deres grunde til at fortsætte, og dem må de så fremlægge. Men vi må have en dialog og få vished for, at de faktisk har en plan for, hvornår de stopper produktionen," siger Wedell-Neergaard.

Eyvind Vesselbo (V) finder det indlysende, at miljøministeren nu må gå ind i sagen.

"Hvis Cheminova vil betragtes som en miljømæssigt og menneskeligt ansvarligt foretagende, bør virksomheden komme i gang med at erstatte de giftige kemikalier med nye stoffer," siger Vesselbo.

De radikales miljøordfører Johs Poulsen støtter ethvert tiltag. Han er dog knap så optimistisk med hensyn til dialogvejen.

"Erfaringen viser, at det er helt umuligt at få Cheminova til at tage ansvar, medmindre de bliver tvunget," siger Johs Poul-sen. Han vil nu tage initiativ til at undersøge, hvilke lovgivningsmæssige mulig-heder, der er for at få stoppet produktionen.

Tidligere miljøminister, Svend Auken mener, at aktionærerne skal på banen for at presse Cheminova til helt at stoppe produktionen af de giftige stoffer. Ikke mindst Århus Universitet, der sidder på kemivirksomhedens aktiemajoritet.

"Århus Universitet har et ansvar for at reagere imod Cheminova. Det er jo dejligt at få pengene, men de kan også koste for dyrt. Det gør Cheminovas. Vi kan ikke være bekendt at udnytte et andet lands svage lovgivning," siger Auken. Ud over Århus Universitet er Lønmodtagernes Dyrtidsfond og ATP hovedaktionærer.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra miljøminister Connie Hedegaard. Heller ikke rektor for Århus Universitet, Lauritz B. Holm, var at træffe.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu