Læsetid: 3 min.

Bred opposition kræver flugt fra folkeskolen undersøgt

Der tegner sig nu et sandsynligt flertal uden om regeringen for handling på skoleområdet. Både Dansk Folkeparti og SF vil tvinge regeringen til at undersøge flugten fra tosprogede skoler
7. maj 2005

Alt for mange danske forældre fravælger skoler med en høj koncentration af tosprogede elever. Det får nu en bred opposition til at kræve, at undervisningsminister Bertel Haarder (V) iværksætter en landsdækkende undersøgelse, der kan afdække omfanget på skoler, hvor andelen af tosprogede er over 25 procent.

Både Dansk Folkeparti og SF er bekymrede for den sociale sammensætning i landets folkeskoler og tosprogede børns muligheder for at lære dansk.

"Det er et kæmpeproblem, hvis børnene ikke lærer dansk, fordi der er for mange tosprogede samlet på et sted," siger Dansk Folkepartis uddannelsesordfører Louise Frevert.

Nye tal viser, at splittelsen i folkeskolen ikke kun er et problem i Århus, Odense og de københavnske brokvarterer. På Amager har skolerne med høj tosprogsprocent med få undtagelser en lav andel af elever fra skolernes eget distrikt, hvilket peger på, at ressourcestærke forældre vælger den lokale folkeskole fra, hvis koncentrationen af tosprogede elever er for høj. I Hillerød går 47 pct. af børnene fra kvarteret omkring Skanseskolen, der er præget af almene boliger med mange indvandrere og folk med lave indtægter, i skole et andet sted. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har i en undersøgelse påvist, at den sociale polarisering er steget i 29 af landets 40 største kommuner siden 1981.

Overskuelig udvikling

Forfatteren Lars Olsen har i forbindelse med udgivelsen af sin bog Det delte Danmark, hvor han beskriver den stigende sociale polarising, været inde på lignende tanker om en landsdækkende undersøgelse.

"Det vil være godt, hvis udviklingen blev mere overskuelig," siger Louise Frevert.

"Det er ikke, fordi vi ikke kender til de sociale skel i folkeskolen i forvejen, men det vil være godt at have det fokus med i diskussionen, når vi f.eks. taler om spredning af tosprogede elever. F.eks. kunne man forstille sig at sende børn over kommunegrænsen."

Louise Frevert mener, at forældres søgemønster skal undersøges i skoledistrikter med skoler, hvor andelen af tosprogede er over 25 procent.

"I Københavns Kommune er antallet af tosprogede børn samlet set jo allerede på 32 procent," siger hun.

Også SF er med på en undersøgelse.

"Folkeskolen er vores fælles fundament, hvor høj og lav mødes. Det giver et godt grundlag for at udvikle demokrati og mangfoldighed. Derfor skal vi undersøge, hvorvidt der sker en stigende polarisering i skolerne," siger uddannelsesordfører Pernille Vigsø Bagge.

Socialdemokraterne er mere forbeholdne.

"Vi er jo allerede opmærksomme på det her problem, og derfor har vi også forslag om spredning af tosprogede elever og socialt dårligt stillede børn med dansk baggrund. Men vi er ikke imod en undersøgelse," siger Anne-Marie Meldgaard (S).

I Københavns Kommune går 25 procent af eleverne i privatskole, mens 21 procent går på andre skoler end den lokale folkeskole, hvor de 'hører til'.

Københavnermodellen

Københavns Kommune har lige som Århus Kommune vedtaget en såkaldt magnetskolestrategi - i hovedstaden er den omdøbt til Københavnermodellen for integration - der skal forsøge at sikre en mere ligelig fordeling af et- og tosprogede elever. Københavnermodellen går blandt andet ud på at reservere pladser til tosprogede børn på skoler med en lav andel af tosprogede børn. En af disse skoler er Husum Skole. Her vurderer formand for skolebestyrelsen Steen Blendstrup, at modellen kan komme på tværs for de forældre, der netop vælger bopæl efter at undgå skoler med mange tosprogede.

"Når folk vælger at flytte til de her kvarterer og betale de høje boligpriser, så er det jo selvfølgelig også fordi, de vil komme til at bo blandt ligesindede, og fordi man forventer at komme til en skole, hvor der er et godt miljø og god undervisning. Det er måske forældre, der er flyttet væk fra Nørrebro. Og de kan have svært ved at forstå, at mens kommunen ikke ville hjælpe de skoler på Nørrebro, der er pressede af en høj tosprogsprocent, så flytter man det samme tosprogsproblem herud," siger Steen Blendstrup.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu