Læsetid: 3 min.

Brise fra en svunden tid

Sensationelt fund af ungdomsroman kaster nyt lys på Truman Capotes tidlige forfatterliv
27. april 2006

Eftertiden har haft så travlt med at placere Truman Capotes tidlige forfatterskab i de amerikanske sydstater, at man af og til kan glemme, at det ikke mindst var mødet med New York, der tændte den unge forfatter.

Capote (1924-84) var ganske rigtigt født og opvokset i Syden, men allerede som teenager flyttede han fra Monroeville, Alabama, op til New York, hvor han sluttede sig til sin mor og dennes nye mand. Og i 1946 skrev han, side om side med et essay om fødebyen New Orleans, en forelsket hyldest til byen New York, den store myte, der slugte sydstatsdrengen med hud og hår:

"Kald den New York, kald den hvad du vil; navnet har ikke den store betydning for, som tilflytter fra den store virkelighed andetsteds, er man bare på udkig efter en by, et sted at skjule sig, at miste eller opdage sig selv, at skabe en drøm i hvilken man kan bevise over for sig selv at man måske, når det kommer til stykket, ikke er en grim ælling, men pragtfuld, og værdig til at elske, som man følte sig det da man sad på trappeafsatsen og så Ford-bilerne passere forbi; som man følte sig det da man planlagde sin flugt til byen."

Capote fandt sit sted og fik sine drømme opfyldt i New York, og da han i 1948 debuterede med romanen Nye stemmer, nye steder, et forsøg på i litterær form at uddrive nogle af dæmonerne fra opvæksten i Syden, forvandlede han sig med ét slag fra en grim ælling til en svane. Nu havde han ikke alene fundet sin by, han havde også fundet sig selv og sin stemme.

Stakkels lille rig pige

Mere end et halvt århundrede senere skulle det imidlertid vise sig, at den officielle debut reelt ikke var Capotes første livtag med romanformatet. I forbindelse med en auktion hos Sotheby's i efteråret 2004 dukkede en kasse med papirer op, heriblandt fire kladdehæfter med manuskriptet til ungdomsværket Summer Crossing, som Capote var begyndt på som 19-årig, og som han havde arbejdet på med mellemrum de følgende år, indtil han definitivt kasserede det.

Summer Crossing udspiller sig i New York umiddelbart efter Anden Verdenskrig, hvor den 17-årige Grady McNeil, en vaskeægte poor little rich girl fra Upper East Side, i en sommerferie efterlades alene i familiens penthouse-lejlighed, mens forældrene rejser til Europa. Grady benytter frikvarteret til at dyrke og fuldbyrde sit forhold til parkeringsvagten Clyde Manzer, en fire år ældre jødisk krigsveteran fra Brooklyn, bestemt ikke en alliance, der passer nogen af familierne.

Som sommeren skrider frem, og hedebølgen lægger sin klamme næve over Manhattan, stiger både safter og komplikationer indtil et punkt, hvor den umodne Grady først slipper tøjlerne helt og gifter sig med Clyde og siden stikker halen mellem benene og lusker ud til søsteren i East Hampton.

Med sine beskrivelser af Gradys fascination af Clydes maskuline udstråling, med sine glimtvise antydninger af tvetydig seksualitet, samt ikke mindst med sine bramfri henvisninger til ungdommelig sex og fanden-i-voldske nætter, hvor hovedpersonerne driver omkring i New Yorks jazzkulisser, stjernehøje af pot, ville bogen givetvis have været vovet for sin samtid. Læst i dag virker den fjern og nydelig som en sort/hvid Hollywoodfilm på tv søndag eftermiddag, samtidig med at visse veldrejede og champagneperlende passager rummer anelser om forfatterens senere storhed.

Capote kan være tilfreds med sit valg med at lægge Summer Crossing på hylden og i stedet debutere med Nye stemmer, Nye steder. Vi andre kan til gengæld glæde os over nu at få lejlighed til at kigge forfatterspiren i kortene. Ungdomsværket er måske nok spinkelt, men manuskriptet virker så færdigt, at det tåler udgivelse, og mødet med Grady og Clyde gør faktisk indtryk - som en charmerende og lettere foruroligende sommerbrise fra en svunden tid.

Truman Capote: Summer Crossing. 142 s. US $ 22,95. Random House. 2006

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her