Læsetid: 1 min.

Fra britisk koloni til EU-medlem - næsten

Middelhavsøen Cypern har været under forskellige herskere siden langt før vor tidsregning. Efter selvstændigheden fra britisk overherredømme i 1960 eskalerede striden mellem grækerne og det tyrkiske mindretal, og øen blev delt. Det er den endnu
26. august 2005

Grækere, persere, egyptere og romere samt den makedonske kejser Alexander den Store har hersket over Cypern i århundredernes løb. Fra 1571 og i over 300 år var Cypern del af det tyrkisk-osmanniske rige, indtil briterne annekterede øen i 1914. I 1925 erklærede briterne øen for kronkoloni.

- I 1950'erne kæmper græsk-cyprioterne for en forening med Grækenland, mens tyrkisk-cyprioterne går ind for en deling af landet.

- I 1960 sker løsrivningen fra Storbritannien, og de to befolkningsgrupper deler magten.

- 1963-64 Magtdelingen kollapser, FN-fredstropper kommer til landet.

- 1974-75 Den græske militærjunta støtter et kup mod den cypriotiske præsident. Cyprioterne flygter, og den etniske deling opstår, tyrkiske tropper går i land og besætter den nordlige tredjedel af øen. To adskilte forvaltninger opstår.

- 1980-83 FN-fredsforhandlinger ender med, at den tyrkisk-cypriotiske leder udråber den Tyrkiske Republik Nordcypern, der indtil i dag kun er anerkendt af Tyrkiet.

- Op gennem 1980'erne og '90erne gentagne kollapsede fredsforhandlinger.

- 1998-2001 Cypern ansøger om EU-medlemskab, og Tyrkiet truer med at annektere Nordkypern, hvis Cypern bliver EU-medlem, inden der er fundet en fredsløsning.

- 2002 Under EU-topmødet i København får Cypern løfte på EU-medlemskab fra 2004, hvis der kan findes en løsning. Intense FN-fredsforhandlinger.

- 2003 Cyprioterne krydser for første gang i 30 år den 'Grønne linje', der deler øen og hovedstaden Nicosia, efter den tyrkisk-cypriotiske regering slækker på reglerne.

- 2004 Intense FN-forhandlinger op til EU-udvidelsen den 1. maj. I sidste øjeblik bliver parterne enige om et FN fredsforslag, den såkaldte Annan-plan. Ved en folkeafstemning den 24. april afviser trefjerdele af de græsk-cypriotiske vælgere planen, mens to tredjedele af tyrkisk-cyprioterne stemmer for. Cypern medlem af EU den 1. maj - blot gælder EU-reglerne ikke for Nordcypern. EU's ledelse er skuffet over, at fredsforslaget ikke blev godkendt, og lover at sende 259 millioner euro (to mia. kroner) i støtte til Nordcypern, samt at åbne for handlen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her