Læsetid: 3 min.

Britisk politi undersøger CIA-landinger

Selvstændig politi-undersøgelse af mulig britisk medvirken til CIA's ekstraordinære overdragelser kan øge presset på Tony Blair kun få dage efter, at Colin Powell i London beskyldte europæiske ledere for hykleri. Stadig ingen officiel dansk undersøgelse
21. december 2005

Foreningen af politiinspektører i Storbritannien (ACPO) annoncerede mandag en fuld undersøgelse af de vedvarende forlydender om CIA-fly, der i vid udstrækning har anvendt britiske lufthavne i forbindelse med de såkaldt 'ekstraordinære overdragelser'.

Det sker få dage efter premierminister Tony Blair insisterede på, at han ikke havde noget kendskab til et britisk medansvar i den omdi-skuterede CIA-praksis, der i flere tilfælde beviseligt har medført, at terrormistænkte er blevet udsat for tortur efter at være blevet transporteret til forhør i tredjelande, skriver The Independent.

Politichefernes tiltag, der er den første officielle undersøgelse af Storbritanniens rolle i den formodet menne-skeretsstridige praksis, kan medføre straffesager og er blevet positivt modtaget af oppositionen:

"Det er meget beklageligt, at regeringen har gjort sit bedste for at se den anden vej og ikke har gjort noget virkeligt forsøg på at efterforske sagen overhovedet," siger Andrew Tyrie fra de konservative.

Han opfordrede desuden alle offentligt ansatte med relevant viden om eventuelle ulovligheder til at rapportere disse til deres overordnede.

Politiske konsekvenser

Sir Menzies Campbell, udenrigsordfører for de liberale demokrater, understreger, at der vil være alvorlige konsekvenser, hvis politiudredningen finder, at ulovligheder har fundet sted:

"Hvis britiske lufthavne er blevet anvendt i strid med vores forpligtelser, vil det ikke blot få juridiske konsekvenser, men også seriøse politiske konsekvenser," siger Menzies Campbell og tilføjer, at politiets udredning er "meget velkommen."

Initiativet til politiets undersøgelse er taget efter et møde med menneskeretsorganisationen Liberty, og det forventes, at man først i det nye år vil præsentere resultatet af de indledende udredninger.

I Danmark er der stadig ikke igangsat officielle udredninger af myndighedernes viden i forhold til overdragelser.

Men nye oplysninger fra en italiensk dommerundersøgelse - startet på baggrund af CIA's kidnapning af egyptereren Abu Omar i Milano - indeholder en reference til Danmark.

I de italienske papirer indgår også egypteren Abu Talal, der havde dansk opholdstilladelse, forsvandt i Kroatien i 1995 og frygtes dræbt i Egypten.

Enhedslisten har på baggrund af oplysningerne fra Italien stillet fem paragraf 20 spørgsmål til statsminister Anders Fogh Rasmussen og udenrigsminister Per Stig Møller for at få klarlagt, hvordan Danmark forholdt sig, og hvor meget man vidste om Abu Talals (også kendt som Talaat Fauad Qassem) forsvinden. Spørgsmålene blev fremsat den 12. december og er endnu ikke blevet besvaret.

Powell ironisk

Samtidig markerer USA via tidligere udenrigsminister Colin Powell irritation over de europæiske lederes bedyrede uvidenhed, i lighed med en udtalelse fra nuværende udenrigsminister Condoleezza Rice kort før hun i starten af måneden tog på rundtur i Europa.

I weekenden mere end antydede Powell således i et interview med BBC World, at de europæiske ledere argumenterer mod bedre vidende, når de påstår intet at kende til de 'ekstraordinære overdragelser':

"Faktum er, at vi i de forløbne år har haft klare procedurer for, hvordan vi forholder os til personer, der er ansvarlige for terror eller mistænkes for terrorvirksomhed. Den procedure, der kaldes overdragelse, er ikke ny eller ukendt for vores euro-pæiske venner," udtalte Colin Powell.

Samtidig med at Powell udtrykte klar afstandtagen fra overgrebene i Abu Ghraib fængslet i Irak og indrømmede, at USA's moralske autoritet er svækket, fandt han også lejlighed til at ironisere over selvretfærdig europæisk harme:

"De færreste af vores eu-ropæiske venner kan være chokerede over, at sådanne ting forekommer. Det er lidt som i filmen Casablanca, hvor inspektøren siger: 'Jeg er chokeret, chokeret over, at sådan noget finder sted'", siger Colin Powell.

I Casablanca foregiver inspektør Renault overraskelse over eksistensen af hasardspil, hvorefter filmens næste replik, henvendt til inspektør Renault, er: "Her er deres gevinst, hr."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her