Læsetid: 3 min.

Britiske eksperter frygter for drastiske konsekvenser

Britiske militære iagttagere opfatter Basras opfordring til at trække britiske og danske styrker væk fra byen som urealistisk
15. februar 2006

Opfordringen fra provinsrådet i Basra om at britiske og danske tropper trækkes væk fra Irak bliver opfattet som urealistisk af britiske militære iagttagere.

Kravet er blevet rejst efter en video-optagelse offentliggjort søndag, der angiveligt viser britiske soldater gennemtæve irakiske demonstranter.

Ifølge militæreksperter, som Information har kontaktet, kan kravet få drastiske konsekvenser.

"Man skal aldrig undervurdere lokalbefolkningens og deres lederes ønsker og tilkendegivelser. En militær besættelse kræver mere end blot fysisk magt og militært materiel," siger militæreksperten John Keegan fra avisen The Daily Telegraph.

"Uden at kende Basra i detaljer er det min vurdering, at de britiske tropper havde skabt en fredelig situation i området på grund af deres afslappede holdning. Hvis lokalrådet ønsker den sendt væk er det et tegn på, at der er så megen uro i civilbefolkningen at de lokale ledere ikke har anden udvej, hvis de vil undgå uroligheder," mener Keegan.

"Krig er mere og andet end strategi og taktik. At være militært overlegen handler også om diplomati. Den britiske hær er - eller var tidligere - kendt for sin evne til at optræde upartisk og som fredsskaber. Man kunne frygte, at videoen med de britiske soldaters overgreb mod demonstranter vil føre til en genopblussen af volden. Det er et stort tilbageskridt for den politiske udvikling i Irak," vurderer Keegan.

'En lus mellem to negle'

Den opfattelse deles af Professor Yezid Sayigh fra Department of War Studies under Londons universitet. Sayigh - der er født i Beirut - opfattes som Storbritanniens førende ekspert i mellemøstlige militærforhold.

"Det er en overraskende udvikling. Provinsrådet i Basra har tidligere været moderat og diplomatisk. Man kan vurdere deres krav som en overreaktion. Men det er mere sandsynligt, at de har følt sig presset til at melde ud," vurderer Sayigh.

"Provinsrådet er en lus imellem to negle - mellem en sten og et hårdt sted, som vi siger på engelsk. Men presset er nu så stort fra civilbefolkningen, at det ikke længere er politisk muligt for provinsrådet at forholde sig neutralt," siger Sayigh.

"Det er vanskeligt at vurdere de konkrete følger. Det er urealistisk at forestille sig, at briterne flytter deres styrker. Men det er ligeså usandsynligt, at de ignorerer provinsrådets krav. Det er alt andet lige en positiv situation efter en ellers relativt rolig udvikling," vurderer han.

En talsmand for Det bri-tiske Forsvarsministerium, MoD, vurderede overfor Information, at der var tale om "en politisk reaktion". Talsmanden ønskede ikke at oplyse, om de britiske styrker er i forhandlinger med provinsrådet om en løsning.

Vil sagsøge Blair

To Irakere, den 27-årige Bassem Shaker og den kun 14-årige Tariq Abdul-Razzak, trådte i går frem og hævdede, at de er to af ofrene for de britiske soldaters overgreb, som blev vist i den videofilm, som i søndags blev offentliggjort af den britiske søndagsavis The News of the World. De to var, ifølge egne udsagn, med i en demonstration imod arbejdsløsheden i Basra i 2004.

Bassem Shaker havde - ifølge BBC - ikke "rapporteret overgrebet, fordi han ikke troede, han ville få en retfærdig behandling af retsvæsenet".

"Men da jeg så billederne og blev bekendt med den kolossale vrede, som videoen har skabt både i og uden for Irak, besluttede jeg at træde frem for at kræve kompensation," sagde han.

Shakers advokater vil i de nærmeste uger indlede et civilt søgsmål imod den britiske regering og forsvarsministeriet.

"De britiske tropper har ydmyget os og frataget os vores ret til at protestere imod arbejdsløsheden. Det er kun naturligt, vi sagsøger dem," sagde Shaker.

Det britiske forsvarsministerium ønskede i går ikke at kommentere sagen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her