Læsetid: 5 min.

Den britiske moral daler i Irak

Udsigten til et langvarigt ophold i en urolig krigszone har affødt voldsomme reaktioner i den britiske hær
20. oktober 2005

Frygten for, at moralen blandt de britiske styrker i Irak er ved at "falde fra hinanden", fik yderligere næring i begyndelsen af denne uge, da de første klare tegn på, at soldaternes moral er dalende, begyndte at vise sig.

Kilder i det britiske militær advarer om, at stemningen blandt soldaterne på alle niveauer i systemet er på et hidtidigt nulpunkt siden invasionen af Irak i marts 2003. Situationen forværres af, at krigen har vist sig at være langt mere uoverskuelig og farlig, end soldaterne på forhånd havde forventet.

En række episoder har gennem de seneste uger skabt krisestemning blandt de britiske styrker:

Det britiske forsvarsministerium har indledt en undersøgelse af omstændighederne ved kaptajn Ken Masters' død. Masters, der var forhørsleder i militærpolitiet, blev fundet hængt i en barak i Basra og formodes at have begået selvmord.

Hellere fængselsstraf

En menig, Troy Samuels, som for syv måneder siden blev dekoreret for at have udvist tapperhed under kampe i Irak, har valgt helt at forlade det britiske militær for at undgå at skulle gøre tjeneste i Irak igen.

70 soldater fra Troy Samuels' bataljon har også valgt at forlade hæren, fordi de ikke ønsker at vende tilbage til Irak.

Løjtnant Malcolm Kendall-Smith fra det britiske luftvåben har udtalt, at han hellere vil udstå en fængselsstraf end at gøre tjeneste i Irak, som deltager i dét, han kalder en ulovlig krig. Kendall-Smith har udsigt til at blive stillet for en krigsret for at have "nægtet at udføre en lovformelig ordre" og er dermed den første britiske officer, der bliver retsforfulgt for at have sat spørgsmålstegn ved krigens lovlighed.

Den tidligere minister Clare Short kommenterede mandag den stadig mere desperate stemning blandt de britiske styrker i det sydlige Irak.

"Regeringen stiller soldaterne i en umulig situation, og det påvirker tydeligvis moralen," sagde Short.

Clare Short, der i 2003 trådte tilbage i protest mod Irakkrigen, fremlægger i morgen et lovforslag, der stiller krav om, at den til enhver tid siddende britiske regering skal have fuld opbakning fra parlamentet for at kunne træffe en legitim beslutning om at gå i krig.

"En officer stoppede mig på gaden i Whitehall og fortalte mig, at hans job består i at tale med forældre til soldater, der er blevet dræbt i Irak. Han støttede mit forslag og sagde, at hans arbejde er uudholdeligt. Jeg mener, at det er på tide, at vi forhandler os frem til en tidsplan for besættelsens ophør," sagde Clare Short.

Det ser dog ikke ud til at ske foreløbig. Den britiske udenrigsminister Jack Straws udtalelser for nylig om, at landets styrker muligvis skal blive i Irak i op til 10 år har øget de britiske soldaters frygt for, at konflikten er endeløs, og at der ikke er lagt en holdbar plan for en tilbagetrækning.

Ifølge organisationen Combat Stress, der hjælper soldater med psykiske problemer, har udsigten til en meget langvarig tilstedeværelse i Irak skabt det største dyk i moralen i den britiske hær i flere årtier.

Chefen for Combat Stress, flådeadmiral Toby Elliott, vurderer, at mange soldater forlader hæren tidligt i håb om, at de psykiske følgevirkninger af opholdet i en krigszone - grusomme minder, mareridt og skyldfølelse over at have overlevet, mens andre blev dræbt - vil aftage hurtigt.

"Virkningerne af militærtjeneste i Irak kan sammenlignes med de psykiske konsekvenser for de soldater, der gjorde tjeneste i Nordirland, da urolighederne var på sit højeste, og soldaterne blev udsat for angreb med bilbomber," siger Elliott.

De seneste ugers hændelser er symptomatiske for en generel, voldsom utilfredshed: "Det har været meget, meget hårdt. Jeg er glad for, at jeg ikke skal tilbage til Irak foreløbig," siger en britisk korporal.

"Tony Blair bliver ved med at sige, at det hele er ved at ændre sig til det bedre hernede. Han skulle tage og komme herned og kigge sig lidt omkring. Han er ret god til at sende andre menneskers sønner til Irak," siger en anden.

Især Troy Samuels' beslutning om at forlade den britiske hær har givet genlyd blandt de øvrige soldater. Samuels er blevet dekoreret for at have reddet flere af sine kammeraters liv under et bagholdsangreb, men mandag udtalte han, at han besluttede sig for at afslutte sin militære karriere, da han fik besked om, at hans enhed skulle tilbage til Irak.

"Det kunne jeg simpelthen ikke," sagde Samuels. "Ikke sådan uden videre. Det ville være noget andet, hvis de sendte mig til Afghanistan, men ikke Irak, ikke lige nu. Der hviler et enormt pres på soldaterne i Irak. De oplever så mange frygtelige ting. Jeg skyldte min familie at sige stop."

Kampenes intensitet kan tydeligt aflæses af tilbagemeldingerne fra Samuels' regiment, der bl.a. beskriver, at soldaterne har oplevet at blive udsat for 109 enkeltstående angreb i løbet af en enkelt dag.

Psykiske konsekvenser

Den 40-årige kaptajn Ken Masters, der havde gjort tjeneste i militærpolitiet i 24 år, var med til at undersøge anklagerne om britiske soldaters mishandling af irakiske fanger. Flere kilder i hæren oplyser, at de psykiske konsekvenser af arbejdet med at granske kollegernes adfærd muligvis var en medvirkende årsag til Masters' død. Masters blev fundet død et år efter, at stabssergent Denise Rose, som også gjorde tjeneste i militærpolitiet, tilsyneladende tog sit eget liv i Irak.

Troy Samuels' beslutning om at forlade hæren viser, at 'psykiske skader' kan ramme selv den stærkeste soldat, siger en talsmand for Combat Stress, der i øjeblikket yder krisehjælp til 57 britiske soldater.

Den militære analytiker Paul Beaver, der er i tæt kontakt med det britiske militær, kommer med følgende vurdering: "Der hersker selvfølgelig en vis skuffelse over, at tingene ikke er gået bedre, end de er, men den største forskel på moralen i hæren nu og for et år siden er, at soldaterne er begyndt at forstå, at opholdet bliver meget langvarigt. De er også blevet klar over, at de ikke kan stole på de mennesker, de troede, de kunne stole på - for eksempel visse dele af det irakiske politi - og at de derfor må trække på deres egne ressourcer."

Information og The Independent

Oversat af Nina Skyum-Nielsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu