Læsetid: 3 min.

Britiske terrorlove amputeret

4. november 2005

Er tiden ved at rinde ud for en af verdens muligvis mest succesrige politiske ledere? Det spurgte en stort set enig britisk presse sig selv om i går, efter at premierminister Tony Blair og hans regering onsdag blev ydmyget på flere fronter samtidigt. Og svaret på spørgsmålet var for de fleste kommentatorer og lederskribenter et klart ja.
Ikke bare fra den magtfulde konservative tabloidpresse, som enstemmigt i går dømte Blair ude, nede og klar til politisk ophugning, men også fra aviser, der normalt bakker op om New Labour. Centrum-venstre avisen The Guardian konstaterede således i sin leder, at nok var Blair ikke færdig, men at det var tæt på: »Alle premierministre løber tør for kredit til sidst,« mindede skribenten om.
Den konservative oppositionsleder, Michael Howard, opfordrede premierministeren til at tage konsekvensen af, at »hans sivende autoritet« er ved at forvandle sig til en »indre forblødning« for regeringen.
Alt dette som resultat af at Labours leder i forgårs både mistede sin mest loyale støtte i regeringen, David Blunkett – der for anden gang inden for blot 11 måneder måtte forlade regeringen, denne gang som arbejds- og pensionsminister – og samtidig blev tvunget til at trække væsentlige dele af den bebudede, kontroversielle terrorlovgivning tilbage for at undgå at blive stemt ned i parlamentet med bistand fra egne parlamentsmedlemmer, som havde bebudet, at de agtede at trodse regeringen ved afstemningen om loven, som Blair har kaldt »absolut nødvendig«, i arbejdet med at forhindre nye terroraktioner i landet.

Flertal på en
Selv efter at regeringen havde opgivet kerneelementer af den nye lov, først og fremmest forslaget om at kunne tilbageholde mistænkte uden tiltale i 90 dage – vandt regeringen kun den efterfølgende afstemning med en enkelt stemme, hvilket dermed blev den lov som er vedtaget med mindst opbakning fra Underhuset siden Blair kom til magten i 1997.
33 Labour-parlamentsmedlemmer stemte imod forslaget om at kriminalisere »glorificiering af terrorisme«, og Labours venstrefløj følte sig i går sikker på, at loven, som den ser ud nu, ikke overlever den videre parlamentariske procedure.
En anonym, højt placeret kritiker i partiet noterede i går med tilfredshed i stemmen over for Information, at »bægeret er fuldt. Disse forslag er så fundamentalt imod partiets kerneværdier, og modstanden er så stor, at det får han simpelthen ikke igennem«.
Det videre forløb er nu, at indenrigsminister Charles Clarke, som er den ansvarlige minister, er blevet tvunget til at love en ny forhandlingsrunde med deltagelse af alle partier i Underhuset, og det forventes, at regeringen i hvert fald bliver nødt til at reducere detentionsperioden væsentligt for at få loven igennem.

Ministers nedtur
Bortset fra terrorlovs-nederlaget var alle medier i går proppet med analyser og artikler over den uheldige David Blunketts afgang. Den blinde, super Blair-loyale eks-minister, blev denne gang tvunget til at træde tilbage fra sin ministerpost, fordi han havde accepteret at indtræde i direktionen for virksomheden DNA Bioscience, hvor han også havde indkøbt aktier, efter at han første gang var trådt tilbage for 11 måneder siden, dengang som indenrigsminister. Det kolliderer med de regler, der eksisterer for tidligere ministre, som ikke må foretage sig noget, hvor de personligt kan profitere, hvis virksomheden eksempelvis vinder offentlige licitationer.
På en pressekonference onsdag mente han imidlertid ikke, at han havde gjort noget som helst galt, men blot havde misforstået reglerne. Det samme mente hans ven, Tony Blair, som i Underhuset sagde, at David Blunkett forlod sin post »uden den mindste plet på sin integritet«. Den købte medierne på ingen måde. En kommentator skrev onsdag, at Blunketts forvandling fra en »kæmpende, blind arbejderdreng, som havde fortjent en ministerpost til en arrogant libertiner« blot var symptomatisk for den magtbrynde og det forfald, som er karakteristisk for New Labour. Blunketts privativ har fyldt boulevardpressen, efter at flere kvindelige bekendtskaber har underholdt om deres forhold til den fraskilte politiker.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her