Læsetid: 3 min.

Britiske Tory'er kaster mudder

Gennem hele valgkampen stod Tony Blair til at blive premierminister for tredje gang i træk, men med en tilbagegang i mandater
6. maj 2005

LONDON - Den mudderkastning, der skulle placere ansvaret for et ydmygende valgnederlag til De Konservative i Storbritannien, begyndte allerede dagen før valget, skriver den britiske avis The Independent. Flere fremtrædende konservative kritiserede partiets leder, Michael Howard for hans 'sagførermanerer' og opfordrede ham til at træde tilbage.

På intet tidspunkt under valgkampen lykkedes det De Konservative at vende stemningen så meget, at meningsmålingerne for alvor kunne så tvivl om Tony Blairs vej til sin tredje valgsejr i træk.

Meningsmålinger offentliggjort i en række britiske aviser på valgdagen forudså, at Blair vil få et flertal på mellem 90 og 130 pladser i Underhuset. Den ene af målingerne, foretaget af NOP for avisen The Independent, fastslog dog, at over en fjerdedel af vælgerne dagen før valget ikke havde besluttet sig for, hvor de ville sætte deres kryds.

Den usikre faktor i valget var de mange små valgkredse i provinsen, hvor kun få hundrede eller få tusinder stemmer ved valget i 2001 afgjorde, hvilket parti erobrede mandatet og dermed en plads i parlamentet i London. Mens både De Konservative og landets næststørste oppositionsparti, De Liberale Demokrater, har gode chancer for at vinde mange af valgkredsene ude i landområderne, står det gamle arbejderparti Labour stærkt i storbyerne.

I valgkredsen Regent's Park and Kensington North i det vestlige London kunne den ledende valgtilforordnede, Gordon Cleall, i går eftermiddag melde om et vælgerfremmøde, der var en smule højere end i juni 2001. Parlamentsvalget for fire år siden, der sikrede Blair sin anden sejr, markerede sig ved en valgdeltagelse på 59,4 - den laveste ved noget britisk parlamentsvalg siden 1918.

En stemme for frihed

"Vælgerne kommer ind og spørger udelukkende om, hvor de kan stemme på Labour," fortæller Cleall uden for stemmelokalet i ungdomscentret på Droop Street i den forholdsvist velstående, men indvandrerdominerede forstad.

Joseph Cera har netop afgivet sin stemme. Oppositionens intensive angreb på Blair og hans beslutning om at inddrage Storbritannien i krigen i Irak, har ikke fået Cera til vende Labour ryggen.

"Jeg er fra Kosovo og kom hertil i 1991. Krig er krig. Min stemme er en stemme for frihed, som jeg også håber kommer mine børn til gode," siger han til Ritzau.

Uden for valglokalet er Hannah Sesay, der oprindeligt er fra Sierra Leone, også på vej ind for at sætte sit kryds ved det lokale parlamentsmedlem for Labour, Karen Buck.

"Jeg har altid stemt på hende. Hun er altid til at komme i kontakt med, og sørger for mange tilbud for mine børn," siger Sesay, der er mor til to.

Selv om Regent's Park and Kensington North er en sikker Labour-valgkreds og gav partiet et stemmeflertal på 10.226 ved sidste valg, så er der dog grænser for opbakningen.

"Vi har lige haft en vælger, der i vrede rev sin stemmeseddel i stykker, da han opdagede, at der ikke var nogen kandidat for BNP opstillet her," fortæller Cleall med henvisning til det højreekstremistiske British National Party.

Selv om Irakkrigen har været et af de dominerende temaer under valgkampen, har en udbredt uvilje mod de fremmede placeret landets indvandrer- og asylpolitik højt på dagsordenen. Ikke mindst den konservative leder, Michael Howard, har i begyndelsen af valgkampen ført en aggressiv kampagne rettet mod det, som mange briter betragter som Labours alt for eftergivende linje på området.

Fremgang for opposition

Mens en meningsmåling i The Times foretaget i går af Populus-instituttet forudser, at De Konservative vil få 31,7 procent af stemmerne, uændret i forhold til valget i 2001, åbner The Independent muligheden for en fremgang for partiet.

Ifølge NOP-målingen vil 33 procent af vælgerne stemme på Howard og hans parti, hvilket er en overraskende fremgang på tre procentpoint i forhold til den forudgående NOP-måling.

Samme måling giver Charles Kennedy og hans Liberale Demokrater en fremgang på to procentpoint til 23 procent, hvilket er partiets bedste resultat, siden NOP i oktober begyndte at måle, hvordan de britiske vælgere agtede at stemme ved dette parlamentsvalg.

Flere end 3.500 kandidater fra 211 partier er opstillede ved valget til de 646 pladser i det ny Underhus.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her