Læsetid: 2 min.

Brøleforbud

De 13 Venstre-folk, som oprindeligt stod bag de omdiskuterede teser, er én for én faldet fra, og Pind og Christensen er sammen med kommunalordfører Leif Mikkelsen ifølge Jyllands-Posten nu de mest fremtrædende. Når Venstre-toppen reagerer så skarpt, og når medlemmer af folketingsgruppen ikke længere tør stå bag det stærkt barberede teseoplæg, siger det noget om, hvor lidt plads der er i Venstre til en åben debat.
16. juni 2006

"Det her er faktisk slet ikke nogen sag."

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) om balladen om Venstres principprogram

Den interne liberalistiske fraktion i Venstre led i går endnu et nederlag, da Søren Pind og finansordfører Peter Christensen efter pres fra partitoppen valgte at trække deres ændringsforslag til partiets nye principprogram tilbage. Gruppen bag de 10 teser, som i 2003 skabte et stort internt opgør i partiet, havde ellers formuleret en række forslag, som skulle behandles i forbindelse med partiets landsmøde til efteråret: Overførselsindkomster skal være lavere end et hvilket som helst lønnet fuldtidsjob, ingen må betale mere end halvdelen af indkomsten i skat, den offentlige sektor skal gradvist formindskes i forhold til samfundsøkonomien, og væksten i samfundet skal skabe råderum til en stadig lavere skat. Sådan lyder forslagene.

DE13 VENSTRE-FOLK, som oprindeligt stod bag de omdiskuterede teser, er én for én faldet fra, og Pind og Christensen er sammen med kommunalordfører Leif Mikkelsen ifølge Jyllands-Posten nu de mest fremtrædende. Når Venstre-toppen reagerer så skarpt, og når medlemmer af folketingsgruppen ikke længere tør stå bag det stærkt barberede teseoplæg, siger det noget om, hvor lidt plads der er i Venstre til en åben debat. Og det siger noget om, hvor skrøbeligt Foghs hamskifte fra hulemand til julemand i virkeligheden er. Men det afslører også, hvor nervøse partiets strateger er for, at den fremadbuldrende velfærdsdagsorden skal løbe dem af hænde.

TAGERMANDEFIRE punkter ét for ét, er der ikke tale om revolutioner. At det til enhver tid skal kunne betale sig at arbejde, har været beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksens ledetråd, siden han blev minister. At ingen skal afstå mere til fællesskabet, end vedkommende har til sig selv, vil kræve skatteomlægning, men er ikke et urealistisk mål i et principprogram, som jo netop ikke skal levere konkrete forslag og tidsrammer. Og partiledelsens forslag, om at skattestoppet skal cementeres i partiets program, vil formentlig vinde stor opbakning blandt græsrødderne. At den offentlige sektor skal udgøre en stadig mindre andel af den samlede samfundsøkonomi, er præcis den kurs, regeringen følger i dag ved at lade den offentlige vækst ligge betydeligt under væksten i den private økonomi. At slå fast at væksten i råderummet skal gå til lavere skat er, hvad der i hele regeringens levetid har været en almindelig leveregel. Skattelettelser kommer, når råderummet er der, har statsministeren slået fast igen og igen.

DERFORERDETNÆPPE indholdet, som Venstre-toppen ikke bryder sig om. Det er selve den ideologiske debat - tvivlen om Venstres midterkurs, der er farlig. Siden Fogh Rasmussen tog over, har partiets landsmøder forvandlet sig til iscenesatte hyldester af partitoppen garneret med en målrettet kommunikation til offentligheden. Og debat kommer der heller næppe om de nye principper for Danmarks største parti.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu