Læsetid: 1 min.

Brown træder i karakter

Der var ingen tørre tal eller svære finansielle ord i finansministerens tale ved Labours konference i går. I stedet talte Gordon Brown om det fælles ansvar
27. september 2005

London – »En tale som Tony Blair ikke kunne ha’ holdt.« Sådan opsummerede tv-stationen BBC i går Gordon Browns tale til de delegerede ved Labours årsmøde i Brighton. Og sandt nok. I en hidtil uset personlig tale fortalte Brown, hvordan han var opdraget til at behandle alle ens, og hvordan han havde lært, at muligheder også bød på forpligtelser, ligesom rettigheder kom med ansvar. I en tale, der bliver set som Browns første i opløbet mod premierministerposten, lovede han at forblive tro mod sin indre pligtfølelse af stadig at ’skylde’ samfundet.

Brown gik på podiet med nyheden om, at Storbritannien netop havde forhandlet ekstra 600 mia. kr. gældslettelse til Afrika på plads. Og med et løfte om at ville gøre landbrugssubsidier til historie – og skolegang gratis for alle verdens børn.
Indenrigspolitisk lovede Brown at holde fast i Labour-partiets midtersøgende profil. »I modsætning til, hvad nogle siger, så står næste valg ikke mellem Gammel Labour og et nytænkende konservativt parti«, tordnede han: »men mellem et fornyet New Labour og et konservativt parti, der hænger fast i gamle dogmer.«

I lyset af Storbritanniens faldende produktion og eksport til det globale verdensmarked, sagde Brown: »Vi vil ikke gentage tidligere tiders fejl og blive protektionistiske eller anti-europæiske.« I stedet lovede han bedre uddannelse for britiske børn og unge. »Kina og Indien uddanner fire millioner universitetsstuderende hvert år. Vi kan ikke konkurrere med antallet, men vi kan sikre, at vi ikke taber ét eneste barns talent på gulvet.«
Med reference til juli-bomberne i London pegede Brown på, at redningsmandskabet ikke havde skelet til race og religion, før de hjalp folk, og han lovede, at Labour vil arbejde for en velfærdsstat med en fælles ansvarsfølelse – »ikke et Storbritannien, hvor det er dem og os«.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu