Læsetid: 3 min.

Browns amerikanske mellemspil

12. januar 2006

Danske læsere – i hobetal! – kender forfatteren Dan Brown fra de to megasællerter Da Vinci mysteriet og Engle & dæmoner, der udkom i henholdsvis 2003 og 2004.
Men for nu lige at få kronologien på plads, så stammer originaludgaven af den førstnævnte godt nok fra 2003, mens sidstnævnte daterer sig helt tilbage til år 2000. Og i disse dage langer landets boghandlere utvivlsomt atter masser af Brown-thrillere over disken.
Dan Brown er nemlig ude med sin tredje roman på dansk. Den har fået titlen Morderisk bedrag og stammer såmænd helt tilbage fra 2001, hvor den udkom under titlen Deception Point.
I modsætning til de to andre romaner, der foregår på en række spektakulære lokaliteter i Paris, London og Rom, er der her tale om en ærkeamerikansk sag, hvor en væsentlig del af handlingen ganske vist udspiller sig i det canadiske polarmiljø omkring Ellesmere Island ved den 82. nordlige breddegrad, men hvor det egentlige centrum for begivenhederne er Washington D.C.
Vi kommer godt rundt i magtens gemakker og korridorer. Og på magtens toiletter, fristes man til at tilføje.
Brikkerne er stillet op til et vigtigt præsidentvalg, hvor den siddende mand i Det Hvide Hus er alvorligt trængt, mens modkandidaten for alvor har fået vind i sejlene, ikke mindst takket være en skånselsløs kritik af NASA, det nationale rumfartsagentur, der efter hans opfattelse har kostet for meget og ydet for lidt.

Ingen symboler her
Styrkeforholdet ændrer sig imidlertid drastisk, da NASA-folkene gør en revolutionerende opdagelse i den arktiske is: et signal om liv i rummet! Den kløgtige agent Rachel Sexton, der er datter af den kyniske og egocentrerede modkandidat, men ellers ’go’ nok’, sættes på sagen – og viser sig naturligvis hurtigt at være romanens heltinde, dømt til at gå så grueligt meget ondt igennem, inden den forløsende finale.
En finale, hvor Dan Brown spiller med action-musklerne i en sådan grad, at det leder tankerne hen på Hollywoods længste biljagter – og det kan man efter temperament så tage som en anbefaling eller en advarsel.
Den kløgtige symbolforsker Robert Langdon, der var helten i de to andre Brown-romaner, må vi undvære denne gang, men bortset herfra vil forfatterens talrige fanskare næppe blive skuffet.
Morderisk bedrag bærer i dén grad de brownske fingeraftryk: en hæsblæsende og i flere passager rasende usandsynlig handling, en stedvis ganske bidsk humor samt en præcis, men ikke ligefrem nuanceret personkarakteristik. Læg hertil de talrige kursiveringer og den særlige »fortsættes i næste kapitel-teknik«, hvor forfatteren skifter skueplads på det allermest spændende sted.
Et gammelt kneb, der får spændingsmotoren til at arbejde smidigt og effektivt.
Og så skal man være meget blasert for ikke at lade sig imponere over det kolossale research-arbejde, Dan Brown må have præsteret på det biologiske, zoologiske, teknologiske, glaciologiske og geologiske plan. Vi får grundig besked om, hvad fænomener som bioluminiscerende plankton, udvidelsescyklusmotorer, meteorit-petrologi og sjapbrintbrænding er for noget, og Dan Brown gør det med sin helt særegne form for autoritet og stort sprogligt overskud. Også denne roman er spækket med fantasifulde flottenheimer-forklaringer.
Fup eller fakta? Det ville være noget af en tidssluger at gå Dan Browns påstande efter i sømmene, men undervejs sender man adskillige medlidende tanker til den stakkels oversætter, der må have følt trang til at få sikker dansk grund under fødderne, når hun et sted lader sin heltinde give den barske NASA-chef følgende vurdering: »Han var sørme ikke nogen Emma Gad.«

Dan Brown: Morderisk bedrag, oversat af Ingeborg Christensen, 468 s., 299 kr. Indbundet. Forlaget hr. Ferdinand. ISBN: 87-91746-00-0

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her