Læsetid: 2 min.

Bruttobeskatning går sejrsgang i Østeuropa

Fire af EU's nye medlemslande har fået større gang i økonomien ved at indføre et fladt skattesystem, hvor millionæren og gadefejeren betaler den samme procentandel af deres indkomst
30. april 2005

BRUXELLES - 'Flad skat', også kaldet bruttoskat, var engang ikke stort andet end en ønskedrøm for frimarkedsideologer. Nu går bruttoskatter deres sejrsgang i EU, og antallet af EU-lande, der er gået over til dem, kan snart komme til at udgøre 10 ud af Unionens 25 medlemmer.

EU's skattekommisær, ungareren Laszlo Kovacs, betegner den flade skat, hvis princip er en ensartet skatteprocent for alle indkomster og selskaber, som "fuldt legitim", og spår, at også vesteuropæiske lande kan blive fristet til at indføre dem. Skattekommissærens udtalelser må forventes at give yderligere næring til debatten om, hvorvidt Østeuropas lavbeskatning og lavomkostningsøkonomier på unfair vis er ved at underminere Europas traditionelle industrihøjborge.

Bruttoskatten, som er indført i Slovakiet og de tre baltiske stater, der blev EU-medlemmer den 1. maj 2004, krediteres her for at have hjulpet til større vækst og for at have skabt tusinder af nye job. Men i Vesteuropa lyder beklagelserne over "social dumpning", faren for forringede sociale standarder og tab af arbejdspladser. Og mange andre hævder også, at et sådant regressivt system, hvor en gadefejer og en millionær beskattes med samme procentpoint, aldrig kan være socialt retfærdigt.

Bruttoskat udmærker sig ved sin betydelige forenkling af skattesystemet, der reducerer behovet for fradrag og undtagelser: Alle, hvis indkomst ligger over en bestemt bundgrænse, betaler nøjagtig det samme procenttal i skat.

Ikke progressivt

I nogle tilfælde har flad skat ligefrem ført til øgede indtægter for staten, fordi færre skatteydere har følt sig ansporet til at holde sig under den skattefri bundgrænse, og fordi staten har skullet godtgøre langt færre fradrag. Det elementære, men regressive system, sparer også tid for skatteydere, når de skal udfylde deres selvangivelser

Kommissær Kovacs forklarer: "Til den flade skats fordele hører også, at den svækker incitamentet til skattesnyd. Men fremfor alt medfører den reduktion af den administrative byrde og dens omkostninger. Dens store ulempe er, at beskatning af personindkomst ophører med at være progressiv."

Kommisær Kovacs nævner ikke de lande, der overvejer at indføre flad skat, men Ungarn, Tjekkiet og Polen vides at være blandt dem, og muligheden har også været diskuteret i Cypern og Malta.

Kovacs understreger, at flad skat ikke behøver at være forbeholdt de nye medlemslande. Græske politikere har drøftet dens fordele, og i Tyskland har oppositionspartiet CDU skitseret en skattereform, der skal forenkle skattesystemet betragteligt. Der vil dog ikke blive tale om en egentlig ens bruttoskat, da forslaget stadig opererer med tre indkomstkategorier. Også i Holland og Spanien har politiske partier og økonomer ført debatter om den flade skat.

© The Independent og Information

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu