Læsetid: 3 min.

Bryst eller demokati

EU-parlamentarikere kan ikke få en vikar, når de er på barsel eller bliver syge. Tidligere EU-parlamentariker Kirsten Jensen tog derfor sin spæde datter med i EU-Parlamentet. Og det førte til debat i salen. Nu vil hendes efterfølger, Britta Thomsen, tage sagen om vikarer op
27. december 2005

BRUXELLES - Der er - efter belgiske forhold - en rigtig god barselsorlov i EU-Parlamentet: Tre måneder inden fødslen og seks måneder efter fødslen har EU-parlamentarikerne krav på. Problemet er blot, at de ikke har lov at tage en vikar ind. I denne tid, hvor beslutningerne i Parlamentet vinder betydning, er det et demokratisk problem, mener flere parlamentsmedlemmer.

"Jeg var på vej igen to-tre uger efter fødslen. Ellers blev der jo ikke stemt på min stemmeknap," siger Kirsten Jensen, formand for Forbrugerrådet og EU-parlamentariker for Socialdemokratiet fra 1989-1999. "Ellers skulle jeg være gået helt ud af Parlamentet," siger hun.

Amningen af den meget unge Jensen foregik på kontoret, og det skabte ikke nogen problemer.

"Jeg gjorde det ikke i salen, jeg syntes selv, det var rart at have ro," fortæller Kirsten Jensen.

Barnevogn vakte furore

Men barnevognen, der fulgte med blandt de europæiske folkevalgte i både Bruxelles og til de månedlige samlinger i Strasbourg, vakte furore. Problemet viste sig dog ikke at være selve klapvognen. "Det, der forstyrrede, var alle de folk, der ville hen og se babyen," fortæller Kirsten Jensen.

En debat i salen om, hvorvidt man måtte tage klapvogne med, førte til højtråbende kommentarer om, at nu måtte man vel snart også tage cykler og heste med i Parlamentet.

"Men vi fik altid meget sympati, flere af de andre medlemmer så det som et pust af liv," fortæller Kirsten Jensen.

Et britisk medlem i den socialistiske gruppe fik barn nogenlunde samtidigt, og de to politiker-babyer var medvirkende årsag til, at der blev åbnet en vuggestue i Par-lamentet. Ikke blot for de 732 parlamentarikeres børn, men også for medarbejdernes børn. Pengene til vuggestu-en havde været bevil-get længe, men sad fast i forvaltningen.

At der ikke er vikar for barslende kvinder eller under sygdom er "fuldstændig latterligt" set med danske øjne, synes Kirsten Jensen, "man lovgiver om mindst 14 ugers barsel i hele Europa, men undlader at lade det gælde for Parlamentet."

Selv fik hun demokratiet og amningen til at hænge sammen.

"Jeg følte, jeg havde overskud til det, men jeg ventede jo altså med nummer to barn til jeg var færdig med Parlamentet," siger hun.

Sagen om vikarer og demokratiet er aktuelt lige for tiden med endnu en dansk parlamentariker. Efter en trafikulykke er Ole Krarup fra Folkebevægelsen mod EU sygemeldt i flere måneder, og i den tid står hans stol tom. Kun hvis et medlem helt forlader Parlamentet, kan en stedfortræder komme til.

Sådan er reglerne, fortæller Harald Rømer, stedfortrædende generalsekretær i EU-Parlamentet. Mens vikarer i Folketinget er en selvfølge ved sygdom eller barsel, er de et ganske ukendt begreb i mange andre lande, og altså også i EU. Vikarer er simpelthen ikke nævnt i "akten om det direkte valg", der danner grundlag for Parlamentets arbejde. Akten har samme status som EU-traktaten. For at ændre den skal der være enighed mellem regeringerne i alle 25 EU-lande. Traktater kan godt ændres, men sagen har simpelthen ikke været rejst, siden akten blev vedtaget i 1979. Initiativet kunne godt komme fra parlamentarikerne selv, forklarer Rømer.

Netop dette initiativ vil Britta Thomsen nu tage. Hun blev valgt ind som socialdemokratisk parlamentariker sidste sommer. I første omgang handler det dog om en pædagogisk indsats.

"I de fleste europæiske lande er vikar et begreb, der slet ikke findes. Der er faste stillinger eller livslange stillinger, og man opretter ikke midlertidige stillinger. Så det skal jeg ud og forklare de andre lande," siger Britta Thomsen. I første omgang vil hun rejse spørgsmålet i ligestillingsudvalget, hvor hun er medlem.

"Det går jo ud over demokratiet, at der ikke er nogen stedfortrædere," siger Britta Thomsen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu