Læsetid: 3 min.

'Mine bryster er runde, men jorden er flad'

Så klog er den kloge! Om havestuer, henrykkelse og Holberg
1. august 2006

"Der er noget enormt mærkeligt ved at bruge så meget tid på at bygge havestuer, når man ikke har læst klassikerne," sagde Nikoline Werdelin i et interview om danskerne i Berlingske Tidende i sidste uge. Og det kan hun jo sagtens sige med oprejst pande - på vej til Berlin og et nyt altanliv.

Men nu er der altså håb for os, der har skulket fra klassikerne og trukket på skulderen ad kanonen. For Dansklærerforeningen har taget kanonforpligtelsen på sig og har udgivet en forrygende veloplagt introduktion til Holbergs kryptiske skrifter. Titlen er diskret: Ludvig Holberg - en kanonforfatter. Men faktisk rummer bogen alverdens betragtninger over personen, skribenten og debattøren Holberg (1684-1754), krydret med citater og saftige illustrationer.

Forfatteren er Thorkild Borup Jensen, der er en dreven ræv i læserforførelse. Efter en time er man dybt inde i Holbergs univers, uden mindste trang til at lægge bogen fra sig - til trods for at den kun formidler småbidder af citater og finurlige oplysninger. Eller netop derfor.

Borup Jensen er den overbærende lærer. Diskret gør han Holbergs pædagogiske ideal til sit eget:

"Thi det er ved sagtmodighed og venlig omgængelse, disciplenes hjerte vindes. Lyst til studeringer er en følge af kærlighed, som fattes til lærerne, ligesom strenghed og tyranni indprenter dem afsky for at studere..."

Så klog er den kloge. Og det pædagogiske forenes med det fornøjelige, når Holberg citeres for at ville to ting: "At komme folk til at le" og samtidig "at bringe folk udi god smag".

Glem alt om pænhed

Mere end 30 år har Borup Jensen været underviser ved Danmarks Lærerhøjskole. Og vidunderligt nok har han stadig glæden over at formidle litteraturens skatte. Man fornemmer hans henrykkelse og stolthed over at kunne præsentere Holberg som den, der manede til skeptisk eftertanke - og sågar til ligeberettigelse mellem kønnene. Eller som Borup Jensen formulerer det på Holbergs vegne:

"Sansernes erfaring er den vigtigste kilde til viden om verden. Man skal ikke overtage andres udsagn om tingenes indretning, men være kritisk indstillet over for de såkaldte autoriteter."

Glem alt om den gamle lærers tilfredshed med udenadslære og pænhed. Både Borup Jensen og Holberg opmuntrer til kritik - og også til selv at blive sagt imod.

Samtidig kan man ane et smilende selvportræt af Borup Jensen i den aldrende Holbergs selvkarakteristik:

"Og hvad der nu er det sikreste tegn på, at alderdommen nærmer sig: Jeg foretrækker nu småsludder frem for lærde forelæsninger."

Bogen er da heller ikke mere end 107 lækkert layoutede sider (til bare 125 kroner). Så hvor Holberg har svært ved at udtrykke sig i korthed, så mestrer Borup Jensen til fuldkommenhed begrænsningens kunst.

Hans personlige forkærlighed for et særligt Holberg-værk fornægter sig dog ikke. Da Borup Jensen gennemgår visionerne i romanen Niels Klim fra 1741, lyser entusiasmen fra siderne.

"Bogen er på én gang underholdende science fiction og seriøs samfundsdebat," skriver Borup Jensen.

Så det er nok det bedste råd til dem, der ikke orker mere havestue: Læs Niels Klim og læs Borup Jensen.

Og når udlængslen væk fra den danske andedam giver åndenød - Berlinersuset eller ej - så snup de små smutkommentarer i billedteksterne. Som f.eks. når Borup Jensen citerer Erasmus Montanus' kæreste i Henrik Stangerup sanselige film Jorden er flad med den bedårende Glória Cristall:

"Sig at jorden er flad! Mine bryster runde, men jorden er flad!"

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu