Læsetid: 3 min.

Et budskab til Mubarak

Bombeattentaterne i den egyptiske badeby Dahab er formentlig udført af en lokal egyptisk gruppe, men hvor inspirationen kommer fra, strides eksperterne om
26. april 2006

Umiddelbart ligner mandagens bombeattentater mod den egyptiske badeby en typisk al-Qaeda-aktion. Men det afviser både den egyptiske regering og landets førende ekspert i militant islam, professor Dia Rashwan fra den ansete egyptiske tænketank Al Ahram Center for Strategic Studies. De skyder samstemmende skylden på lokale militante grupper, der opererer fra baser i den egyptiske Sinai-ørken.

I går arresterede de egyptiske myndigheder mindst 10 personer af egyptisk oprindelse, men gav ingen oplysninger om hvad de arresterede er mistænkt for, eller hvorvidt de tilhører en bestemt gruppe.

Stor mystik

Ingen kendt eller ukendt gruppe har taget ansvaret for bomberne i Restaurant Nelson, Café Alladin og supermarkedet Ghazala, som ialt har kostet mindst 18 mennesker livet. Blandt de cirka 85 sårede er en alvorligt såret dansk dreng og fire andre danskere, som er sluppet med mindre skader.

Den egyptiske ekspert i militant islam Dia Rishwan mener ikke, at bomberne i Dahab er al-Qaedas værk.

"For mig at se følger bombeattentaterne det samme mønster som attentaterne i Sharm al-Sheik sidste år og i Taba året før", siger han.

"Det er bemærkelsesværdigt, at alle tre attentater mod den egyptiske turistindustri finder sted på egyptiske nationaldage," siger han.

"Denne gang falder bomberne sammen med datoen for Sinai-halvøens befrielse fra israelsk besættelse, Sharm el-Sheik-bomberne sprang på den egyptiske revolutionsdag og Taba-bomberne på nationaldagen. Det er ikke tilfældigt," siger Rishwan.

Budskabet

De seneste to år har de egyptiske myndigheder arresteret i hundredevis af mistænkte beduiner fra den tyndt befolkede Sinai-ørken, men endnu er ingen blevet dømt for hverken Sharm el-Sheik eller Taba. Ifølge Dia Rishwan er bombeattentaterne mod de tre badebyer et klart signal til den egyptiske præsident Hosni Mubarak.

"Det er et klart budskab til den egyptiske præsident om, at de hader ham og at de ikke kan lide Egyptens forhold til Vesten og ikke kan accepetere fredsslutningen med nabolandet Israel. Det er derfor, de vælger at gennemføre deres angreb på nationale hellig-dage," siger han.

Dia Rishwan afviser, at de lokale gerningsmænd er en del af Osama bin Ladens verdensomspændende terrornetværk.

"Det tror jeg ikke på. Det er lokale egyptere," siger han og peger overraskende nok på nabolandet Israel som en mulig inspirator.

"Vi har tre fjendtlige naboer og jeg kan ikke udelukke at en af dem er indblandet", siger han og peger på at de egyptiske myndigheder de seneste år har pågrebet adskillige egyptiske beduiner i Sinai-området, som ifølge Rishwan har vist sig at være israelske spioner.

Også blandt den lokale befolkning i Dahab er Israels mulige indblanding i terroren en yndet konspirationsteori, rapporterer de internationale nyhedsbureauer tirsdag.

Bekvem forklaring

På den anden side af den egyptisk-israelske grænse bliver bomberne i Dahab opfattet som en klar al-Qaeda-inspireret operation, der har til formål at drive en kile ind mellem det muslimske Egypten og Vesten.

En anden egyptisk analytiker Amr al-Shobaki, der ligesom Rishwan kommer fra al-Ahrams tænketank, mener, at de tre bombeangreb på turistmål viser, at der er flere mindre terrorceller i Egypten, som tænker og agerer på samme måde.

"Efter Taba-bomberne har vi set flere af hinanden uafhængige grupper, som ikke synes at have et fælles projekt," siger han. "Disse attentater har blot til formål at skade den egyptiske regering," siger al-Shobaki til det amerikanske dagblad International Herald Tribune.

Den egyptiske militæranalytiker mener også, at angrebene viser, at de egyptiske myndigheder ikke har været i stand til at sikre landet, fordi de har brugt alt for mange kræfter på at kontrollere den egyptiske oppositions gøren og laden.

"Sikkerhedspolitiet har haft travlt med at bekæmpe oppositionen og kritikere indenfor retssystemet og i pressen og har ikke gjort terrorbekæmpelse til sit vigtigste mål," siger han. Nogenlunde samme logik kan genfindes i israelske medier. Her peger flere analytikere på, at det er meget bekvemt for den egyptiske regering at betragte terrorproblemet som et lokalt problem, fordi alt andet vil være det samme som at indrømme, at Egypten ikke har varetaget sin del af kampen mod international terror.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her