Læsetid: 2 min.

Bush og Blair overvejer flyveforbud i Darfur

14. december 2006

Militære forberedelser til en søblokade i Det Røde Hav og en flyveforbudszone i Det Røde Hav er blevet sat i værk for at presse Sudan til at acceptere en fælles AU- og FN-styrke i Darfur

BOSTON - Den amerikanske og britiske regering overvejer alvorligt at indføre en flyveforbudszone over Darfur i det vestlige Sudan og en maritim blokade af Port Sudan i Det Røde Hav, hvis centralregeringen i Khartoum skulle afvise Sikkerhedsrådets forslag om at danne en fælles Darfur-styrke med 17.000 soldater fra asiatiske FN-lande og den Afrikanske Union.

Det skriver The Financial Times og citerer britiske regeringskilder for, at premierminister Tony Blair under sit besøg i Washington i sidste uge gav præsident George W. Bush sin opbakning til et så drastisk indgreb mod Sudans suverænitet. Den britiske leder skal dog have insisteret på at hente godkendelse fra Sikkerhedsrådet, hvor i hvert fald Kina forventes at sætte sig imod en søblokade af oliehavnen i Port Sudan, hvorfra store mængder olie dagligt udskibes til Kina.

Idéen om en flyveforbudszone over Darfur er ikke ny. Et ekspertpanel i FN har i en rapport diskuteret ideen. International Crisis Group fremlagde i oktober en detaljeret plan. Blandt anbefalingerne er anvendelse af fire til seks overvågningsfly af typen AWACS og JSTARS (udstyret med missiler) til patruljering af Darfur, der er på størrelse med Fran-krig. Basen ville være i Djibouti på Det Afrikanske Horn, hvor USA i forvejen har en styrke på 2.000 soldater.

Overvågningsflyene kunne være bakket op af 12 til 18 bombefly af typen Harrier med base i Sudans nabostat Tchad, hvor Frankrig har en mindre styrke placeret til at forsvare styret mod oprørere støttet af Sudans centralregering.

Muslimsk land med olie

Ifølge Financial Times er USA i gang med at udarbejde militære planer. Men i Pentagon skal højtstående officerer være modstandere af en flyveforbudszone, der ville tappe ressourcer fra krigene i Afghanistan og Irak. Andre kritikere fremhæver, at Sudan er et muslimsk land med rige oliereserver, hvilket kan afføde skepsis i den muslimske verden om USA's og Storbritanniens motiver til at beskytte civile darfurianere.

Men præsident Bush er udsat for et vedvarende politisk pres fra republikanske og demokratiske lovgivere, der kræver en hårdere linje over for præsident Omar al-Bashirs islamistiske styre. Regeringstropper og den arabiske milits Janjaweed har i de sidste måneder udkæmpet kampe med oprørsgrupper i det nordlige Darfur. Øjenvidner har berettet om brugen af kamphelikoptere og Antonov-fly til at bombe bl.a. civile mål.

USA har bebudet, at en plan B - med finansielle sanktioner og udlevering af efterretninger om sudanske lederes ansvar for massakrer i Darfur til den internationale krigsforbryderdomstol - vil blive sat i værk, dersom præsident al-Bashir afviser en fælles styrke inden 1. januar. En flyveforbudszone og søblokade ville følge efter plan B.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her