Læsetid: 1 min.

Bush erkender parallel mellem Irak og Vietnam

Der er lighedspunkter, men vi trækker os ikke, siger præsidenten
20. oktober 2006

USA's præsident, George W. Bush, drager for første gang paralleller mellem krigen i Irak og amerikanernes mareridt nummer ét: Vietnam.

I et interview med ABN News blev Bush spurgt, om han er enig med avisen New York Times' lederskribent, der onsdag sammenlignede situationen i Irak med Vietnamkrigen med ordene "Irak ser ud til at være jihad-varianten af Tet-offensiven".

"Han kan godt have ret. Der er helt sikkert sket en optrapning i volden," svarede Bush.

Tet-offensiven blev indledt i 1968 og bidrog til, at folkestemningen vendte i forhold til amerikanernes tilstedeværelse i Vietnam. I går var det amerikanske tabstal i Irak nået op på 72 for oktober, der dermed er ved at blive en af de værste måneder for de amerikanske styrker siden krigens start.

"Al-Qaeda er stadig meget aktive i Irak. De er farlige og dødbringende. De tror, at hvis de kan skabe tilstrækkeligt kaos, så vil amerikanerne blive trætte af anstrengelserne i Irak og få regeringen til at trække sig ud. Men det gør USA ikke,"understregede Bush.

"Hvis vi rejser, før arbejdet er gjort færdigt, vil al-Qaeda få en tryg havn at angribe fra," sagde Bush, der dog samtidig understregede, at hans tålmodighed ikke "varer evigt".

I byen Ramadi gennemførte omkring 60 bevæbnede al-Qaeda-oprørere onsdag en militærlignende parade for at demonstrere deres selvsikkerhed og erklære deres støtte til den 'islamiske republik', som en koalition af radikale oprørsgrupper forleden udråbte i det vestlige Irak. Fra Bagdad måtte den amerikanske militærledelse samtidig melde, at antallet af angreb i hovedstaden er tiltaget med 22 pct. i de tre første uger af Ramadanen, trods en forstærket indsats med ekstra 12.000 amerikanske og irakiske soldater for at øge sikkerheden.

I går blev over 50 mennesker dræbt ved separate angreb i byerne Mosul, Kirkuk og Khalis.

Også den danske styrke i Irak blev angrebet i går. Under eskortering af et genopbygningshold i Basra blev danske militærkøretøjer beskudt med tre mortérgranater, uden at nogen danskere kom noget til.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu