Læsetid: 2 min.

Bush går i klima-offensiv

Men med hvilket formål, spørges der i USA og Danmark
Men med hvilket formål, spørges der i USA og Danmark
1. juni 2007

Afværgedagsorden eller redningsplan? Meningerne er delte, og tvivlen udtalt, efter at præsident Bush i går overraskende præsenterede et amerikansk klimaudspil til næste uges G8-topmøde i Tyskland. Efter i måneder at have modsat sig enhver form for mål og forpligtelser i den tyske kanser Angela Merkels bud på en klimadeklaration fra topmødet, bebudede Bush i går et amerikansk forhandlingsinitiativ, der med udgangen af 2008 skal lede til en ny international klimaaftale.

"USA vil arbejde sammen med andre lande for at etablere nye rammer for udslip af drivhusgasser, der skal gælde fra 2012, når Kyoto-aftalen udløber," sagde Bush.

"Mit forslag er følgende: Ved afslutningen af næste år vil USA og andre lande sætte et langsigtet globalt mål for reduktion af drivhusgasser.

For at fremme dette mål vil USA sammenkalde til en række møder for lande med de største udledninger, inklusive hurtigt voksende økonomier som Indien og Kina."

I alt 12-15 lande skal ifølge præsidenten inddrages i forhandlingerne om at formulere mål og programmer, "der afspejler deres egen kombination af energikilder og fremtidige energibehov."

Bush nævnte både vedvarende energi, renere kul og atomkraft som virkemidler.

Hedegaard forsigtig optimist

Flere amerikanske miljøgrupper afviste straks i går udspillet. "Et gennemskueligt forsøg på at bortlede opmærksomheden fra præsidentens afvisning af at acceptere noget forslag om udledningsreduktioner på næste uges G8-tomøde," siger formanden for National Environmental Trust, Philip Clapp, til AP.

Storbritanniens Tony Blair talte derimod om "et stort skridt fremad".

"For første gang siger USA, at det vil være del af en global aftale. For første gang vil det sætte egne hjemlige mål. For første gang siger man, at man vil have et globalt mål for reduktion af udledningerne," sagde Blair.

Danmarks miljøminister, Connie Hedegaard, er behersket optimist.

"Når man har sukket efter amerikansk handling, så må man anerkende dette som et første skridt. Men vi skal være opmærksomme på, at dette ikke skal blive en undskyldning for at afspore den proces, der er i gang mod en opfølging på Kyoto-aftalen. Når Bush taler om et langsigtet mål, så mener han måske 2050, og dertil må man sige, at der også er brug for kortsigtede mål, der er brug for bindende mål, og der er brug for, at målene indebærer regulære reduktioner i udledningerne," siger Connie Hedegaard.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her