Læsetid: 2 min.

Bush vil have Kina og Rusland i diplomatisk front mod Iran

Den amerikanske præsident signalerer, at han er klar til at bruge tid på at skabe en fælles diplomatisk front mod Iran
8. maj 2006

USA er først lige gået i gang med at finde en fælles strategi sammen med Rusland og Kina, så Irans ambitioner som atommagt holdes i skak.

Det sagde USA's præsident George W. Bush i går til tysk tv.

Bush har indtil nu ikke udelukket at bruge militær magt over for Iran, men hans kommentarer i går pegede i en anden retning - at diplomatiet skal i sving, selv om det vil tage tid.

'Vi har tid'

Han blev af tv-stationen ARD spurgt, hvordan han vil overtale Rusland og Kina til at gå med til sanktioner over for Iran.

"For øjeblikket ser det vanskeligt ud," svarede han.

"Men vi har tid. Vi er ved begyndelsen af en diplomatisk proces, ikke slutningen. Det må man huske på. Vi lever i en verden, hvor alle ønsker hurtige løsninger på ethvert problem. Det ville jeg også gerne, men verden fungerer ikke på den måde," sagde han.

Storbritannien og Frankrig har lavet et udkast til en resolution i FN's Sikkerhedsråd med støtte fra USA, som beder Iran om at suspendere berigelsen af uran, så landet bekræfter sine forsikringer om, at det ikke vil udvikle atomvåben.

Både Rusland og Kina har vetoret i Sikkerhedsrådet. De er skeptiske over for resolutionsforslaget, der kan føre til sanktioner mod det iranske regime.

"Hvis vi ønsker at stå forenet, så kan der ikke være nogen sprækker. Vi er nødt til at tale med én stemme, ellers vil en diplomatisk løsning ikke være mulig. Vi behøver en strategi," sagde Bush til ARD.

Rice mødes med kolleger

Den amerikanske udenrigsminister, Condoleezza Rice, mødes i dag med sine kolleger fra seks stormagter for at finde fælles fodslag over for Iran.

Den iranske ledelse sagde i går, at den vil afvise enhver FN-resolution, der er imod Irans ret til at have atomprogrammer.

"Vi vil helt bestemt afvise en sådan resolution og vil ikke følge den," sagde en talsmand for udenrigsministeriet på et spørgsmål om, hvordan landet vil reagere, hvis FN's Sikkerhedsråd vedtager en resolution foreslået af USA, Storbritannien og Frankrig, der pålægger Iran at stoppe berigelse af uran.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her